Mičel Donald
Alo!
Mičel Donald

ALO! Vladimir Zogović

Mičel Donald, Foto: ALO! Vladimir Zogović

Mičel Donald (31) je sa Crvenom zvezdom osvojio dve titule prvaka države i među navijačima stekao status jednog od najvoljenijih stranaca u istoriji kluba. Sudeći po njegovim rečima prilikom susreta sa srpskim novinarima koji izveštavaju s priprema crveno-belih u Beleku - ta ljubav je obostrana.

Posle dve i po godine na “Marakani”, Holanđanin poreklom iz Surinama, prešao je u redove turskog Superligaša Malatije.

- Znate, ne bih mogao u istu ravan da stavim navijače Malatije i Crvene zvezde. To je kao crno i belo, neuporedivo je, ali ako pogledate navijače Galatasaraja, Fenerbahčea ili Bešiktaša, to je već druga priča. Nije ni čudo, Istanbul ima 20 miliona stanovnika. Što se mene tiče, “delija” sam do smrti - rekao je Mičel Donald.

Iskren je bio i kada je upitan da uporedi kvalitet fudbala u Turskoj i Srbiji.

- Iskreno, neuporedivo je. Dovoljno je samo pogledati razliku u budžetima, novcu koji Turci ulažu u stadione, dovođenje igrača. U Srbiji samo dva-tri tima mogu da se nose sa Zvezdom, dok u Turskoj gotovo svih 16 mogu da igraju u Evropi. Totalno je drugačiji nivo - dodaje popularni Mič.

Zemljotres jačine 6,5 stepeni po Rihteru pogodio je istok Turske, konkretno grad Elazig koji se nalazi blizu Malatije, a tom prilikom je poginulo 14 osoba.

- Tamo je bilo tragično. Porodicu sam ekspresno poslao u Holandiju, jer se prvi put se suočavam sa takvim stvarima. Bilo je šokantno i naravno da sam se uplašio. Situacija je bila vrlo ozbiljna, neki ljudi su umrli, a mnogima su kuće uništene - kaže bivši vezista Crvene zvezde.

Čim je čuo da je ekspedicija Zvezde stigla na završnu fazu priprema u Belek, poželeo je da poseti bivše saigrače, zaposlene u klubu...

- Nedostaju mi. Naravno da gledam Zvezdu kad god imam vremena. Ali, i ja imam puno obaveza, zgusnut mi je raspored, završili smo polusezonu 29. decembra, ali se trudim da ispratim Zvezdine mečeve kad god mogu - kaže Mičel Donald i dodaje da mu nedostaje život u Beogradu.

Crveno-beli su posle njegovog odlaska dva puta igrali u grupnoj fazi Lige šampiona.

- To je sjajno za klub, nijedan igrač nije veći od Zvezde. Ponosan sam! Kada nisam stigao da ispratim utakmice u Ligi šampiona tražio sam na internetu i na svim raspoloživim sajtovima najzanimljivije detalje. Moja generacija je bila blizu Lige šampiona, sećam se utakmice sa Ludogorecom, i verujem da je niko neće zaboraviti. Zaista sam ponosan na moj bivši klub zbog uspeha koji je postigao u prethodne dve sezone i nadam se da će tako nastaviti - zaključio Donald.