fudbalska lopta
Alo/Marko Metlaš
fudbalska lopta

Alo/Marko Metlaš

fudbalska lopta, Foto: Alo/Marko Metlaš

Trese se fudbalska planeta - osnivač Fudbal liksa Rui Pinto izašao je iz zatvora posle godinu dana i sada je spreman da nastavi sa svojom misijom. "Hakserski Robin Hud", kako su ga prozvali mediji, bio je optužen za 90 različitih internet napada, prekršaja i sabotaža, a 2015. je medijima prosledio bitne informacije o poslovanju Mančester Sitija koja je dovela do istrage, a potom i kazne Građana izbacivanjem iz takmičenja pod okriljem UEFA.

Pinto nije potpuno slobodan. Nagodio se sa portugalskim vlastima i dozvolio dekriptovanje dela podataka kojih ima i pomogao istrazi u drugom predmetu, a reč je o nekontrolisanom protoku novca između Portugalije i Angole u procesu "Luanda liks". Ostaje u kućnom pritvoru, a njegovi advokati smatraju da je to "mali korak ka potpunoj slobodi".

Pinto je direktan krivac za suspenziju Sitija, zabranu od dve godine igranja evropskih takmičenja zbog kršenja propisa Evropske fudbalske unije vezano za licenciranje igrača i pravila finansijskog fer pleja. Građani su suspendovani za sezone 2020/2021 i 2021/2022 i kažnjeni sa 30 miliona evra zbog kršenja propisa između 2012. i 2016.

Mada advokati Pinta tvrde da je u ovom trenutku potpuno bezopasan, mnogi klubovi i sportski radnici strahovali su zbog dana kada će napustiti zatvor. Navodno, Portugalac je pun informacija koje imaju veze sa prekršajima u fudbalu, a na njegovom udaru bili su i srpski klubovi koji su sarađivali sa ozloglašenim agentima Faljijem Ramadanijem i Pinijem Zahavijem.