Zvezdan Terzić
Alo/Vladimir Marković
Zvezdan Terzić

Alo/Vladimir Marković

Zvezdan Terzić, Foto: Alo/Vladimir Marković

Terzić priča o Zvezdinoj ulozi u društvu i sebi u tom srpskom velikanu, porukama navijača Ratku Mladiću i koliko ih razume...

Zašto se na Zvezdinom ili Partizanovom stadionu izražavaju politički stavovi?

- Više na Zvezdinom. Odvajkada je bilo da je glas severa - glas naroda. Često je Srbija iskazivala stav preko tribine, preko Zvezde. To je počelo mnogo pre Zvezdana Terzića. Srbi su uvek tražili nacionalni identitet kroz Crvenu zvezdu - smatra naš sagovornik.

Mladić nije ratni zločinac!

Političke poruke donose probleme klubu, kako ih izbeći?

- Očigledno je da ćemo morati da uđemo u standarde koje propisuje UEFA ako želimo da budemo deo njenih takmičenja, a želimo. Moraćemo da modifikujemo to izražavanje nekih stavova.

Zvezdan Terzić

Alo!/Vladimir Marković

Zvezdan Terzić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Koliko su toga svesni navijači?

- Znam da glas navijača Crvene zvezde treba da se čuje, ali možda nije stadion pogodan objekat za to. Podrška Ratku Mladiću je mogla da se održi negde u gradu, na Trgu Republike.

Podrška "delija" Mladiću, eto, umalo da dovede do kazne zatvaranja "Marakane" na evropskoj utakmici. Žalba je urodila plodom...

- Ta kazna nije bila utemeljena u pravdi. U obrazloženju odluke napisano je da smo kažnjeni zato što su naši navijači skandirali ratnom zločincu. A Ratko Mladić je prvostepeno osuđen. Ne postoji pravnosnažna presuda da je ratni zločinac. Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Šta ćemo da radimo ako Ratko Mladić u drugom stepenu bude oslobođen? Kao što su oslobođeni Naser Orić, Gotovina i mnogi drugi.

Navijači Zvezde su jasni i po pitanju Kosova...

- Njihova osnovna rečenica, osim što vole Zvezdu, jeste:"„Mi smo čuvari Srpstva i pravoslavlja". To treba poštovati. Kroz Crvenu zvezdu su ljudi srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovesti pronalazili nacionalni identitet i sačuvali se.

 "Delije" Zvezdu čine velikom

Kakav je vaš stav o Kosovu?

- Situacija je teška, ali ne živi se samo sada, u 2018. Živeće se i za 20, 50, 200 godina. I bez obzira na to što sada izgleda da je Kosovo izgubljeno, to je kolevka našeg naroda. Srbi bez Kosova nisu isti narod. U nekom vremenskom periodu, verovatno dalekom koji mi nećemo dočekati, promeniće se međunarodne okolnosti, povoljnije po pitanju statusa Kosova. Pogledajte izraelski narod, koji je bez Jerusalima i države mrtav narod. Dve hiljade godina čekao je da se vrati na svoje temelje. Nikad se nije odrekao svoje teritorije. Verujem i da će se Srbi vratiti na Kosovo. Ovo je moj stav, ali ima pametnijih od mene po ovom pitanju. Verujem u državničku mudrost Aleksandra Vučića, znam da mu nije lako, ali sam siguran da će on umeti da nađe najbolje rešenje za Srbiju u ovim teškim vremenima.

Zvezdan Terzić

Alo!/Vladimir Marković

Zvezdan Terzić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Mnogi osuđuju navijače, i "delije" i "grobare", nazivaju ih čak i paravojnim organizacijama. Kako ih vi vidite?

- Navijači su bogatstvo kluba. Zvezda ne bi bila to što jeste bez "delija". Bez njihove atmosfere, podrške, koreografije, svega ostalog što klub čini velikim. A navijači čine Zvezdu velikom. E sada, što ponekad pređu granicu sportskih stvari, to oni između sebe moraju da reše. Njihova ljubav prema Zvezdi je neizmerna, kao i ljubav prema Srbiji, pa se dogodi da jedno s drugim uđe u koliziju.

Koliko vi imate uticaja na njih?

- Veoma malo.

Ima li pritisaka? Znamo šta su pričali neki prethodni čelnici kluba, da su ulazili u kancelariju, pretili...

- Nema pritisaka. Evo, ja sam skoro četiri godine u Zvezdi, nikad nikakav problem nisam imao. I nemam kontakt s njima. Retko ih i viđam. Kad se desi nešto, onda zatraže sastanak, ali ni toga nije bilo više od godinu dana.

Traže li novac za koreografiju, za pirotehniku?

- Nikad. Sami se finansiraju, pre svega od svog fan-šopa koji radi bolje od klupskog fan-šopa. Oni su, zaista, stvorili brend - "delije".

Ne bih doveo partizanovca!

Otkud takav animozitet na tribinama prema drugim nacijama, verama?

- Nekad su, znamo, u Zvezdi igrali i Hrvati, i muslimani, ali je to bilo pre nego što su se desili ratovi devedesetih godina. Pre etničkog čišćenja srpskog naroda, muka koje su ga zadesile u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Neću da sudim, da li to podržavam ili ne, ali dok je stav navijača takav, ne treba praviti problem tamo gde on ne postoji.

A da li biste doveli bivšeg fudbalera Partizana?

- Ne bih, jer bih ga izložio neprijatnoj situaciji. Zašto to da radim?

Koliko je u ovom vremenu teško politički plivati na vašem mestu?

- U Zvezdi možeš da plivaš samo ako imaš rezultate i ako imaš kvalitet. Ne možeš nekim marifetlucima, političkim igrama... Ne može. Zvezda je glas naroda, nezadovoljstvo rukovođenjem klubom će eskalirati na tribini. Tad niko ne može da ti pomogne. Džabe ako si politički vešt. Svestan sam da ću u Zvezdi ostati onoliko dugo koliko narod bude zadovoljan rezultatima. I sportskim i poslovnim.

Zvezdan Terzić

Alo!/Vladimir Marković

Zvezdan Terzić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ima li interesnih grupa koje bi sad preuzele Zvezdu?

- Nije tajna, oduvek ih je bilo. Preko Zvezde se preklapaju mnogi interesi: politički, društveni, socijalni, sportski, finansijski... Svakakvi. Razne strukture imaju molbe, zahteve, očekivanja. Zato treba izvagati, proceniti i donositi prave odluke, a da budu u korist kluba. Da ne budeš tvrdoglav i da praviš sebi neprijatelje. I sebi i Zvezdi. Moraš da balansiraš. Mi često balansiramo. Ali i u tome imamo stepen tolerancije. Kad vidimo da to balansiranje ide na štetu kluba, prestajemo. Onda više nema kompromisa.

Sam ću otići iz Zvezde

Je l’ bilo kritičnih trenutaka, pretnji sa ulice, možda iz podzemlja, konkretno reči: "Skloni se"?

- Nikad. Od koga da dođu? Ne vidim tog autoriteta iznad sebe koji može sebi dati za pravo da mi tako nešto kaže.

Da li je bilo dana kad ste pomišljali da odete?

- Najteži trenutak u karijeri mi je poraz od Voždovca. Ta pobeda bi nam donela titulu. Otkako se bavim fudbalom, dva-tri dana posle utakmice bila su mi najteža.

Čime će vaša misija u Zvezdi biti završena?

- Čovek ima veliki kvalitet ako ode kad je na vrhuncu. Kad napravi rezultat i ode kao pobednik. Samo, teško je proceniti kad si na vrhuncu. Retko ko to može da uradi. Uvek se odlazilo nečijom voljom. Ali, ja ću se truditi da odem sam - poručio je Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde.

S Vučelićem dobar odnos, Kokeza me ne interesuje

Zvezdin direktor tvrdi da mu se ne sviđaju prepucavanja sa Partizanom i Fudbalskim savezom Srbije, ali ističe da nema druge mehanizme da brani firmu koju vodi.

- Znam da to nije dobro i da je narodu dosta saopštenja, a meni lično to ne treba jer sam, ne svojom voljom, postao personifikacija za klub. Kad god se priča o Zvezdi, u medijima je moja slika. Zašto bi ćerka, supruga, majka gledale moju sliku u negativnom ambijentu? S predsednikom Partizana Vučelićem, inače, imam dobar privatan odnos, nažalost, firme su nam različite. Slažemo se da nam nisu potrebna prepucavanja, ali se ne slažemo oko uzroka koji su doveli do saopštenja. A mi i dalje stojimo iza stava da su FSS i Partizan u sprezi. I jesu. Kokeza? Neću više da se bavim njime. Neka radi kako misli da treba, javnost će da sudi o njegovom radu.

Zvezdan Terzić

Alo!/Vladimir Marković

Zvezdan Terzić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Sezona bez titule neprihvatljiva

Terzić naglašava da je neprihvatljivo da Zvezda ove sezone ne uzme titulu.

- Neprihvatljivo je da Partizan prvi put u istoriji ima više titula od Zvezde - 28:27. Ubeđen sam, ipak, da to ne može da se desi. Imamo kvalitetniji tim od Partizana, devet bodova prednosti, derbi ćemo odigrati na „Marakani“... Ne potcenjujemo našeg velikog rivala, ali moramo da budemo oprezni, pogotovo što smo prošle sezone imali devet bodova prednosti, pa nam je ipak oteta titula. Nadam se da smo platili tu školu. Ali mi imamo još jednu titulu koju Savez odbija da nam prizna, iako je pravna komisija zaključila da ta titula treba da nam bude pripisana.

Bio sam viđen u UEFA

Terzić je, dok je bio predsednik FSS-a, imao ambiciju da uđe u UEFA.

- Sve je bilo dogovoreno da na Kongresu u Kopenhagenu 2009. budem izabran za člana Izvršnog komiteta UEFA. Predsednik Mišel Platini, kome sam pomogao da bude izabran na tu funkciju, izlobirao je sa ruskim blokom za mene. Međutim, godinu ranije mi se dešavalo ono što jeste, da odem iz Srbije i tu su se moje ambicije završile. Da bih to ponovo želeo, moram da postanem predsednik Fudbalskog saveza, jer se iz klubova ne ulazi u UEFA. A sada nemam tu želju. Generalni direktor Crvene zvezde je za mene najviša sportska funkcija u državi.

Da sam menadžer, bio bih mnogo bogat

Terzić veli da ne vodi evidenciju koliko novca je potrošio i koliko je zaradio u fudbalu.

- Da nisam bio predsednik Saveza, da nisam u Zvezdi, nego da sam menadžer, bio bih mnogo bogat. Siguran sam da bih bio najbolji menadžer u Srbiji, s obzirom na moju poziciju u evropskom fudbalu, na kontakte koje imam, veze… Zarađivao bih ozbiljne pare. Ali, ima stvari koje nemaju cenu. Rad u Zvezdi mi otvara sva vrata, izaziva ponos najbližih što im je sin ili otac direktor u takvom klubu... Nije sve u novcu.

Imam poziv iz Čempionšipa

Svojevremeno je Terzić imao ponude da radi u inostranstvu, pominjao se tada, između ostalih, Olimpijakos.

- Dobro mi je ovde. A možda nekad odem. I sad imam poziv od kluba iz engleskog Čempionšipa.

Zvezdan Terzić

Alo!/Vladimir Marković

Zvezdan Terzić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Žao mi je OFK Beograda

Smetaju mu, kaže, priče da je upropastio OFK Beograd.

- Kako sam upropastio? Tako što smo svake sezone igrali u Evropi, imali najveći broj reprezentativaca, što se klub sam izdržavao, nikom nije dugovao... Kako sam upropastio, tako što sam otišao? Kad izgrešite u selekciji igrača, u izboru trenera, kad svakog dana pravite grešku, kao u partiji šaha, nema velemajstora koji bi vam popravio situaciju. To su dobri ljudi, veliki ofkovci, ali je očigledno da nisu vukli dobre poteze. Nije dovoljno voleti OFK, pozivati se na slavnu istoriju i tradiciju, klub mora da vodi neko ko će to da prepozna kao biznis. Ako ne praviš više nego što trošiš, kao u porodici, stižu te dugovi. OFK-u se to desilo. Žao mi je...

Snovi o Ligi šampiona i stadionu

Terzić otkriva da ima nekoliko snova vezanih sa Zvezdom.

- Prvi san mi je da Zvezda uđe u Ligu šampiona. Ove ili sledeće godine... Drugi sam ostvario. Silno sam želeo da napravim trening-kamp za omladinsku školu i 4. marta, na rođendan kluba, biće svečano otvoren. Ostaje da napravimo internat. Treći san mi je da modernizujemo stadion i verujem da će od marta to početi da se ostvaruje. Koštaće desetak miliona evra, radićemo po fazama i jednog dana, nadam se, Zvezda će imati stadion bez atletske staze.

Teretana jedini izduvni ventil

Malo mu je 24 sata dnevno, telefon mu se, kaže, isprazni po dvaput dnevno koliko ima poziva i poruka.

- TV ne gledam. Informišem se preko interneta na kompjuteru i telefonu. Na pecanje ne idem. Jedino treniram. Svako veče od sedam do devet sam na traci u teretani.

Komentari (3)

kole

08.02.2018 12:57

ne sme ni rec protiv huligana da zucne

uros djukic

08.02.2018 14:43

@kole - ako je to istina za jerosalem zasto su srbi bezali sa kosova ko djavo od krsta.!?zato sto pristina nema reku da citiram jednog glumca.sta coki misli pitajte kolegu njegova kancelarija vam nije nepoznato mesto.g.daciza razumem mali grad mala sredina ambicije kao glava velike.

moric miroslav

08.02.2018 16:32

@kole - ovom izjavom g.terzic vi kopirate g.vuka draskovica.cemu to nije mi jasno!vi ste crnogorac a niste se zapitali zasto vasa drzava rodjenja crna gora je priznala republiku kosovo kao samostalnu drzavu.