Mark Vivijen Foe
Profimedia
Mark Vivijen Foe

Profimedia

Mark Vivijen Foe , Foto: Profimedia

U prethodnih mesec dana fudbalski svet su zadesile čak četiri tragedije. Preminuli su Davide Astori (31), kapiten Fjorentine, Adrijan Lilebek Olivijen (20), fudbaler norveškog Kongsvingera usled teške infekcije, Tomas Rodrigez (18) iz francuskog Tura, a prethodnog vikenda smrt je pokosila i igrač Bruno Boban (26) iz Marsonije, na meču protiv Slavonije.

Smrt kosi kako mlađe, tako i starije fudbalere, a ove nesreće su nas naterale da se prisetimo najvećih tragedija koje su se desile kako na utakmicama, tako i na treninzima.

Mark Vivijen Foe (1975-2003)
Najveća utakmica na kojoj su navijači gledali smrt uživo je meč Kupa konfederacija između Kameruna i Kolumbije 2003. Kamerunac je kolabirao nasred terena, a preminuo je kasnije u bolnici. Uzrok je bila hipertropična kardiomiopatija.

Danijel Harke (1983-2006)
Posle treninga, fudbaler Espanjola je krenuo u hotel da obavi razgovor sa devojkom i tada je dobio srčani udar dok je ekipa bila u Italiji. Nije mu bilo spasa.

Antonio Puerta (1984-2007)
Užasne scene viđene su na meču Sevilje i Hetafea 2007. godine. Seviljin Puerta se srušio na teren, u pomoć mu je odmah pritrčao saigrač Ivica Dragutinović, koji mu je izvadio jezik da se ne uguši, a Puerta je uspeo da ode do svlačionice. Tamo se ponovo srušio, a umro je u bolnici tri dana kasnije.

Vladimir Dimitrijević (1981-2001)
Najstrašniji događaj u novijoj istoriji Crvene zvezde odigrao se 1. oktobra 2001. godine. Igrači su odrađivali lakši trening na pomoćnom terenu, kada se Vlada srušio na zemlju. Hitna pomoć je stigla nakon pola sata, ali je najbolji prijatelj Nemanje Vidića preminuo na putu do Urgentnog centra.

Ivan Krstić (1980-2000)
Jedan od najtalentovanijih niških fudbalera posle Piksija, Ivan Krstić, poginuo je od udara groma na pomoćnom terenu „Čaira“. Igrači Radničkog su popadali na zemlju, svi su ustali osim Ivana, koga je munja direktno pogodila.

Goran Gogić (1986-2015)
Bivši fudbaler Crvene zvezde je neposredno nakon večernjeg treninga kineskog Đingaua izgubio svest. Brzo je prebačen u bolnicu, ali su lekari oko 22.30 samo konstatovali smrt.

Mikloš Feher (1979-2004)
Na meču Benfika-Gimaraeš, mađarski napadač se srušio kao pokošen. Tek što je ušao na teren kao zamena, fudbaleru Benfike je pozlilo, a nakon pokušaja lekara da mu pomognu, njegova smrt je potvrđena pre ponoći.

Pjermario Morozini (1986-2012)
Italiji je u svežem sećanju i tragedija Pjermarija Morozinija, mladog italijanskog reprezentativca. Igrao je za Livorno protiv Peskare kada je doživeo srčani zastoj na terenu. Lekari bi možda spasli nesrećnog mladića da vozilo saobraćajne policije nije blokiralo ulaz na stadion u Peskari, zbog čega hitna pomoć nije mogla da uđe na stadion neko vreme, već su tehničari morali da razbijaju staklo policijskog automobila.

Petar Radaković (1937-1966)
Bivši reprezentativac Jugoslavije (19 utakmica) iz Rijeke preminuo je na treningu od srčanog udara.