Bastijan Švajnštajger, Angela Merkel
AP Matthias Schrader
Bastijan Švajnštajger, Angela Merkel

AP Matthias Schrader

Bastijan Švajnštajger, Angela Merkel, Foto: AP Matthias Schrader

Legendarni nemački fudbaler je u mladosti bio sklon skandalima i burnom životu van terena. Koliko god je bio odgovoran i posvećen na travnatoj podlozi, toliko je divljao u privatnom životu.

Izlazio je na tehno žurke okružen devojkama, prekomerno konzumirao alkohol, marihuanu i kad-tad je to trebalo da dođe na naplatu. Preloman susret za nastavak bogate karijere bio je ni manje, ni više nego sa kancelarkom Angelom Merkel lično.

Evropsko prvenstvo 2008. nije dobro počelo po Bastijana. Na prvoj utakmici dobio je žuti karton čim je kročio na teren, a na drugoj crveni i suspenziju.

Posle tog duela, s njim je u četiri oka porazgovarala Angela Merkel.

"Ušla je u svlačionicu pre meča s Portugalom i počela da mi drži lekcije. Rekla mi je da se trgnem i prestanem da pravim gluposti. Bio sam šokiran", ispričao je Švajnštajger.

Na utakmici s Portugalom videli su se rezultati razgovora, Švajnštajger je postigao gol i asistirao, a kasnije u polufinalu je učinio isto i omogućio svom timu da dođe u priliku da se bori za trofej. 

Od 2002. do 2015. godine Švajni je bio nosilac generacije, odigravši 500 utakmica za Bajern, uz osam titula u Bundesligi, sedam u Kupu i Ligu šampiona 2013. godine. Sledi prelazak 2015. godine prešao u Mančester junajted, a 2017. u Čikago Fajer kod Veljka Paunovića, gde je završio karijeru.

Sa Nemačkom je postao svetski prvak 2014. godine.