FK Crvena zvezda
Foto: Tanjug/Foto Tanjug AP

Zvuči neverovatno, ali sva tri srpska kluba u UEFA takmičenjima na gostovanjima su povela sa 1:0 da bi na kraju doživela istovetne poraze - 3:1. Počela je Crvena zvezda u Mančesteru (Bukari), nastavio Čukarički u Budimpešti (Ivanović), a završio je TSC u Londonu (Stanić). Varate se ako mislite da je to najveća zanimljivost.

Od početka, po svemu tragične sezone, naši klubovi imaju nestvarno loš bilans 1-0-12!!! Da nije tužno bilo bi smešno. Postavlja se pitanje, da li je iko ikad imao sličan skor?

Novi format

Od sezone 2024/25 UEFA će promeniti sistem za evro kupove. U grupnoj fazi Lige šampiona učestvovaće 36 timova, a u Ligi Evrope i Ligi konferencije igraće po 32 kluba.

Tomislav Globan, poznati fudbalski analitičar iz Hrvatske, koji radi i kao profesor sportske ekonomije na Univerzitetu u Zagrebu, na društvenoj mreži X napisao je:

„Mislim da je učinak Srbije od 1-0-12 u prvih 13 utakmica u Evropi najgori ulazak jedne zemlje u sezonu u istoriji evropskih kupova. Od TOP 30 zemalja sigurno jeste, a ovi ispod TOP 30 ne mogu ni doći do odigranih 13 utakmica ako zabeleže ovoliko poraza. Ovako loš ulazak Srbe će pratiti narednih pet godina. Tako da im sledi ogroman pad sa 11. mesta UEFA liste koeficijenata. Već u ovoj sezoni im visi top 15“.

Uspešnija i Andora!

Srpski klubovi odigrali su 13 utakmica i pobedili samo jednu, pa su na listi koeficijenata za ovu sezonu iza nas samo Estonija (0,125), Gibraltar (0,167), San Marino (0,333), Lihtenštajn (0,5) i Vels (0,625). Ispred Srbije našle su se i fudbalske „velesile“ poput Malte (1,5), Andore (1,667), Moldavije (1,75) i Farskih Ostrva (2), ali i apsolutno sve države regiona - Crna Gora (1,333), Severna Makedonija (1,5), Bosna i Hercegovina (2), Albanija (2,125), Bugarska (2,375), Mađarska (2,75), Slovenija (2,875), Rumunija (3,25), Hrvatska (3,375), pa čak i nepriznata tvorevina tzv. Kosovo (2,25).

Zvezdi, TSC-u i Čukaričkom ostaje da brzo poprave stvari, ali definitivno labudova pesma je prošlost. Profitirali smo zbog suspenzije ruskih klubova Posle nekoliko berićetnih sezona, kada su Crvena zvezda i Partizan beležili fenomenalne rezultate, došli smo u situaciju da ove godine imamo čak pet predstavnika na evro-sceni, a prvak je čak otišao direktno u Ligu šampiona.

I pored toga što su ovo bile fenomenalne vesti za naš fudbal, svi su se plašili da bi situacija mogla drastično da se promeni, a slično su već osetili Hrvati posle velikog uzleta. I to se, nažalost, desilo!

FK Čukarički

EPA

 

Očajna izdanja uslovila su nestvaran pad. Kada pogledamo listu koeficijenata, naši klubovi su zbirno ove sezone osvojili samo jedan bod! Crvena zvezda uzela je 0,8 na direktan plasman u Ligu šampiona, a Partizan 0,2 za pobedu protiv Sabaha. TSC, Čukarički i Vojvodina nisu osvojili ni bod!

U nastavku teško možemo očekivati značajniji pomak. Zvezda, objektivno, može da se nada bodovima u dvomeču sa Jang bojsima (možda i Lajpcigom), TSC će se suočiti sa Olimpijakosom i Frajburgom, a Čukarički ima izazove poput Genka i Fjorentine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading