Škotska
Foto: EPA/EPA-EFE/Robert Perry

A i film "Hrabro srce" sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi. 

Škoti i Englezi imaju dugu istoriju duela. Što se fudbalskih tiče, oni su počeli još 30. novembra 1872. kada je odigrana prva međunarodna, reprezentativna utakmica, a upravo su pomenuti akteri i podelili megdan (bilo je miroljubivih 0:0).

No, što se tiče onih drugih, nimalo sportskih duela, Škoti i Englezi su ratovali i baš davno i baš mnogo. Delom i o tome je ova sportsko-istorijska priča "Novosti" koja je pred vama:

Zbog pomenute duge istorije rivalstva - i dan danas, kada Škotska kao deo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske nema svoju zvaničnu himnu - na velikim takmičenjima ipak ima "svečanu pesmu". A u njoj je glavna tema pobeda nad Englezima. I to iz davne 1314, u bici kod Banokburna.

Ali, ne znaju Škoti napamet samo svečanu pesmu "Cvet Škotske" o toj bici, u kojoj je Engleze porazio Robert Brus (koji je u pomenutom filmu prikazan kao neko ko je izdao pa se iskupio za smrt Vilijama Volasa, čiji je lik tumačio Mel Gibson), već znaju još nešto naizust. I to mnogi, baš mnogi Škoti.

RAPSODIJA NEMANJE RADONJIĆA Srbin postigao dva gola u pobedi Torina (VIDEO)

Naime, pred prošlonedeljni meč sa moćnim Englezima, koji su ulogu favorita i opravdali pobedom od 1:3, jedan od posetilaca je snimao i intervjuisao navijače Škotske. Primetivši ga, prišao mu je jedan prilično pripit mladi navijač.

- Mogu li da se obratim? - upitao je.

- Samo ako ćeš da budeš fin - glasio je odgovor, u vidu molbe da ne bude psovke.

Ali, psovki uopšte i nije bilo. Samo jednog podsećanja na škotski duh, i to citiranjem govora Vilijama Volasa iz filma "Hrabro srce", kada se trebalo boriti sa jačim i spremnijim engleskim osvajačem. 

Za one koji možda ne znaju, u pomenutom kinematografskom ostvarenju, pred bitku, na konstataciju jednog od vojnika da je možda bolje pobeći usled veoma lošeg odnosa snaga, Volas je kao odgovor dao jedan od najčuvenijih govora u filmovi. On je tada na vrlo emotivan način poveo svoje ratnike u bitku, a pripiti škotski navijač baš taj govor, uz pomoć svoja dva drugara, ponovio maltene od reči do reči. I, taj govor ide ovako:

-Da, borite se i možda umrete.

Bežite... i možda ćete živeti. Bar još malo.

Ali, jednog dana, dok budete umirali u svom krevetu... da li biste bili voljni da menjate sve dane, od ovog dana do tog, za samo jednu šansu, za samo jednu jedinu šansu da se vratite u ovaj trenutak, baš na ovo mesto, i kažete našim neprijateljima:

'Možete da nam uzmete naše živote, ali nikada nećete moći da nam uzmete slobodu!'

Alba gu bra! (Škotska, zauvek!)

Evo i kako su to pred stadionom izveli mladi škotski navijači, koji su time oduševili ljubitelje "Hrabrog srca" širom planete...

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (0)

Loading