NEĆE BITI "VELIKE MAĐARSKE" NA FUDBALSKIM MEČEVIMA UEFA zabranila zastavu koja "otima" i deo Srbije
Foto: EPA/EPA-EFE/DAVIDE GENNARI


MLSZ je saopštio ranije danas da su UEFA i organizacija FARE dozvolile da navijači na utakmicama u kvalifikacijama za EP 2024. mogu da ističu zastave tzv. "Velike Mađarske". U saopštenju MLSZ je navedeno da zastave sa ucrtanom mapom nekadašnje teritorije Mađarske nije želja za rasizmom ili preuzimanjem tuđe teritorije.

- Na naše iznenađenje, u medijima smo pronašli informaciju da je UEFA dozvolila korišćenje takve zastave ili transparenata na svojim utakmicama. Kako bismo izbegli bilo kakve nedoumice, želimo da pojasnimo da UEFA to nikada ne bi dozvolila - navela je UEFA.

U saopštenju se navodi da bi MLSZ mogao biti kažnjen ako prekrši pravila UEFA.

- Korišćenje takvih transparenata i zastava može da dovede do disciplinskih mera. Stoga vam toplo preporučujemo da preduzmete odgovarajuće mere kako biste sprečili pojavljivanje ovih zastava/banera na utakmicama. U protivnom, reagovaće nadležna Disciplinska komisija UEFA - dodaje se u saopštenju UEFA.

NEĆE BITI

EPA-EFE/MALTON DIBRA

 

 

Rumunija je najburnije reagovala na odluku, a Fudbalski savez ove zemlje je zatražio objašnjenje od čelnika UEFA-e, koja je navela da je zabranjeno unositi bilo šta sa prikazom tzv. "Velike Mađarske", poput transparenata, na utakmice koje organizuje UEFA, jer bi se to moglo smatrati provokativnim.

Na zastavi koju Mađari žele da ističu na utakmicama nalaze se delovi Srbije, Slovenije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovačke i  Austrije. Teritorije, koje se nalaze na zastavi, posle Prvog svetskog rata pripojene su ovim državama.

Mađarska se nalazi u grupi G kvalifikacija za EP 2024. sa selekcijama Srbije, Crne Gore, Bugarske i Litvanije. Mađarska je u prvom kolu slobodna, a 27. marta igraće na svom terenu sa Bugarskom.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading