ISTORIJA U KATARU Žene po prvi put sude mečeve na Svetskom prvenstvu
Foto: Shutterstock

Izabrano je ukupno 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih i 24 sudije zadužene za VAR.

Kako se navodi, od 129 sudija za SP na spisku je i šest žena, od kojih će tri biti glavne sudije na utakmicama - Francuskinja Stefani Frapar, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana. Pomoćne sudije će biti Brazilka Neuza Bek, Meksikanka Karen Dijaz Medina i Amerikanka Ketrin Nezbit.

- Ovim se dovršava proces, koji smo započeli pre nekoliko godina uvođenjem ženskih sudija na utakmice muškaraca, prvo juniora, a zatim i seniora. Sve one su zaslužile svoje mesto na SP, jer stalno sude na visokoj razini. Kao i uvek, naš izbor sudija se temelji prvenstveno na kvalitetu - izjavio je nedavno predsednik sudijske komisije FIFA Pjerluiđi Kolina, prenosi Hina.

- Stvarno sam dirnuta, jer ništa ne može da bude veće od SP - izjavila je 38-godišnja Frapar. Ona je bila prva žena, koja je sudila u francuskoj ligi 2019, iste godine kada je vodila i finale SP za žene. Sudila je i evropski Superkup 2019. između Liverpula i Čelsija, a pre dve godine je postala prva žena koja je sudila u Ligi šampiona, zatim finale francuskog Kupa ove godine.

Glavne sudije na SP biće: Abdulrahman Al-Jasim (Katar), Kris Bit (Australija), Alireza Fanjani (Iran), Ma Ning (Kina), Mohamed Abdula Hasan Mohamed (UAE), Jošimi Jamašita (Japan), Bakari Gasama (Gambija), Mustafa Gorbal (Alžir), Viktor Gomeš (Južna Afrika), Salima Mukansanga (Ruanda), Maguet Ndiaje (Senegal), Jani Sikazve (Zambija), Ivan Barton (Salvador), Ismail Elfat (SAD), Mario Eskobar (Gvatemala), Said Martinez (Honduras).

Tu je i Cezar Arturo Ramos (Meksiko), Rafael Klaus (Brazil), Andres Matonte (Urugvaj), Kevin Ortega (Peru), Fernando Rapalini (Argentina), Vilton Sampajo (Brazil), Fakundo Teljo (Argentina), Hezus Valencuela (Venecuela), Metju Konger (Novi Zeland), Stefani Frapar (Francuska), Ištvan Kovač (Rumunija), Deni Makeli (Holandija), Šimon Marčinijak (Poljska), Antonio Mateu Lahoz (Španija), Majkl Oliver (Engleska), Danijele Orsato (Italija), Danijel Zibert (Nemačka), Entoni Tejlor (Engleska), Kleman Turpan (Francuska), Slavko Vinčić (Slovenija).

SP će biti održano od 20. novembra do 18. decembra u Kataru.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading