REVOLUCIJA U SVETU FUDBALA Englezi prvi povukli nogu, više ništa neće biti isto
EPA-EFE/WILL OLIVER

Velika promena u svetu fudbala - igranje glavom biće zabranjeno na treninzima za decu uzrasta do 12 godina. Odluka je već doneta i sledi probni period u Engleskoj.

Prema informacijama pouzdanog portala "Atletik" ovaj predlog prihvatila je i međunarodna fudbalska asocijacija koja se bavi pravilima igre (IFAB). Plan je da se igranje glavom zabrani za sve starosne grupe u mlađim kategorijama do sezone 2023/24.

Igranje glavom povezano je sa demencijom, to je dokazalo istraživanje sprovedeno na škotskim fudbalerima rođenim između 1900 i 1976. godine. Ustanovljeno je da su šanse za smrt od te bolesti porasle za čak tri i po odsto. Takođe, potvrđeno je da izaziva i hroničnu encelofalatopatiju, odnosno stanje mozga koje je prouzrokovano konstantnim udarcima u glavu", navodi se u tekstu.

PRIČA OD KOJE SE LEDI KRV U ŽILAMA Krenuo sa Partizanom na pripreme, pa završio u zatvoru

Podsetili su i na jedan slučaj iz 2002. godine kada je preminuo napadač Vest Bromvič Albiona Džef Ejstl.

"Pre 20 godina je utvrđeno da je za njegovu smrt krivo baš to. U izveštaju je naveden oda je 'preminuo usled industrijske bolesti'. Pored toga petorica fudbalera reprezentacije Engleske koja su igrali na Svetskom prvenstvu 1966. godine imaju demenciju, četvorica umiru od te bolesti", piše ovaj portal.

Upravo je zbog svega toga fudbalska asocijacija Engleske (FA) donela odluku o dodanim izmenama u slučaju potresa mozga fudbalera.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading