PLIŠANE MEDE, "POLICAJAC" IVANIĆ I SUDBINA KOJA JE UMEŠALA SVOJE PRSTE! Vatrena navijačica Rendžersa za "Alo!" o svemu što bi trebalo da znate o Zvezdinom rivalu u osmini finala!
EPA/Privatna arhiva/Alo

 

Bliži se četvrtak. Prvi meč Rendžersa i Crvene zvezde je iza ćoška. Crveno-beli kreću na put ka Ostrvu, onom nešto severnijem delu Velike Britanije gde ih čeka stari znanac.

Ako se malo vratimo u prošlost videćemo da su prethodni dueli bili od posebne važnosti za istoriju dva kluba. Baš zbog toga svi očekuju novi dvomeč sa velikim nestrpljenjem.

Morali smo da saznamo iz prve ruke kakva je situacija u Glazgovu pred ovaj, zašto ga ne bi nazvali istorijski meč. Svakako da Zvezda po prvi put u 21. veku igra osminu finala nekog evropskog takmičenja. 

Baš iz tog razloga kontaktirali smo vatrenu navijačicu Rendžersa. Ešli Bakster je bez razmišljanja pristala da govori za "Alo!" o atmosferi u njenom gradu, očekivanjima u ovom dvomeču, a zajedno s njom shvatili smo da je i sudbina umešala prste u žreb za osminu finala i spojila srpskog i škotskog predstavnika.

Škotska je čula mnogo o Zvezdi i "delijama", ali i srpskim specijalitetima

PLIŠANE MEDE,

Privatna arhiva

 

Ešli prati fudbal baš dugo, tako da joj ime Crvena zvezda nije strano. Takođe, dobar glas daleko se čuje, pa ni reč "delije" nije strana za nju. Ona i te kako zna za atmosferu kakvu prave navijači na "Marakani".

- Iskreno, znam ponešto o Crvenoj zvezdi. Pratila sam ih u poslednje vreme. Znam da imaju odlične igrače, da su bili prvi u svojoj grupi u Ligi Evrope. Prošlu sezonu završili su bez poraza u ligi, baš kao i Rendžers. Naši igrači, kao i mi navijači, moramo ozbiljno da shvatimo srpski tim. Poslednje što sam čula bilo je o navijači Zvezde i uverila sam se da prave zaista neverovatnu atmosferu na stadionu. Čula sam razne priče o "Marakani" i "delijama" i verujem da našim igračima neće biti nimalo lako u Beogradu. Baš zbog toga moramo da ostvarimo što bolji rezultat na "Ajbroksu" - počinje Ešli razgovor za naš list.

Vatrena navijačica Rendžersa već je bila u Beogradu, ali na njenu žalost neće moći da dođe na revanš meč 17. marta.

- Zapravo, ja sam već bila u Beogradu 2018. godine i odlično sam se provela. Dobro sam upamtila vašu hranu koja je zaista izvanredna, a i pivo je baš jeftino u odnosu na cene u Velikoj Britaniji. Prvi put sam probala tako nešto u životu i mislim da ću se uskoro ponovo vratiti. Nažalost, neću moći da dođem na revanš meč protiv Zvezde, a razlog je moj pas koji je mnogo star i neće imati ko da je čuva dok ja nisam kod kuće. Svakako ću biti na utakmici na "Ajbroksu". Ono čemu se nadam je da će Rendžers pobediti u Glazgovu sa bar dva gola razlike i na miru otići u Beograd. Možda tražim previše, ali je to moja želja.

1990. talija za Zvezdu, 2007. talija za Rendžers, na koga je sada red?

PLIŠANE MEDE,

EPA

 

Zvezda i Rendžers imaju prilično interesantu istoriju, a poslednji duel ove dve ekipe odigran je 2007. godine kada su "Džersi" slavili sa 1:0 u Glazgovu, a onda posle remija bez golova u Beogradu (0:0) prošli u Ligu šampiona. Baš te sezone završili su kao viceprvaci Kupa UEFA. Zenit je bio bolji u finalu sa 2:0.

- Sećam se utakmice iz 2007. godine. To je bila prilično dobra sezona u Evropi za Rendžers, a sve je počelo baš utakmicom protiv Zvezde. Naćo Novo je postigao gol u završnici prvog meča na Ajbroksu, sećam se i da je Zvezda imala dosta šansi u revanšu. Mi se u Glazgovu nadamo da nas je sudbina ove sezone spojila sa Zvezdom i da će nam srpski klub doneti sreću - rekla nam je Ešli, ali smo je podsetili da se istoj sudbini nadaju i "zvezdaši" jer su 1990. godine na putu do trofeja Kupa šampiona savladali upravo škotski Rendžers:

- Vauuu, to nisam znala. Dakle, ovaj duel ima baš zanimljivu istoriju.

Atmosfera u Škotskoj se podgreva, naročito nakon pobede nad Borusijom ambicije su sada mnogo veće. Međutim, navijači nisu baš oduševljeni.

- U Glazgovu se već danima priča o utakmici sa Zvezdom. Da budem iskrena, mediji veruju u prolaz Rendžersa, ali navijači nisu toliko optimistični. Jednostavno, ekipa ne igra konstantno ove sezone, ni sami ne znamo kako će to izgledati na narednom meču. Da li će to biti Rendžers koji postigne šest golova Borusiji iz Dortmunda ili Rendžers koji ne ume da sačuva 2:0 protiv Madervela na svom terenu. Atmosfera je već uzavrela, ja brojim dane do utakmice, jedva čekam četvrtak. Naročito posle svega što smo prošli u poslednjih 10 godina, nama su ovakve utakmice bukvalno zlata vredne.

"Mirko Ivančić" i prst sudbine

PLIŠANE MEDE,

FK Crvena zvezda

 

Ime Mirko Ivanić (Ivančić kako ga je Ešli nazvala) dobro je poznato u Glazgovu. Naročito nakon leta 2021. godine kada je škotski šampion ozbiljno zagrizao za crnogorskog reprezentativca, Ipak, on je ostao na "Marakani" i sada ga čeka duel upravo s Rendžersom.

- Uh, pokušaću da se setim nekog igrača Zvezde... Znam da su prošlog leta postojale spekulacije da Rendžers želi vezistu crveno-belih. Ivančić, Ivankić... Ivanić, da, Ivanić. Imao je dobru sezonu, dosta golova i asistencija. Sigurna sam da bi dosta ojačao naš vezni red, ali na kraju se njegov prelazak u Glazgov nije desio. Takođe, poznat mi je i najbolji strelac Aleksandar Katai, gledala sam neke od njegovih golova. 

Što se tiče slabosti Rendžersa, iako je njihova navijačica, Ešli je "pomogla" Zvezdi i uprala prstom u najslabiju kariku tima. Ona smatra da je veteran i čovek koji je bio akter dvomeča iz 2007. godine Alan Mekgregor najveći problem šampiona Škotske.

Zvezdina šansa - Alan Mekgregor, Rendžers se uzda u Kolumbijca

PLIŠANE MEDE,

EPA

 

- O Bože, ove sezone smo katastrofalni u odbrani, primili smo previše golova što je nedopustivo. Iako sam navijačica Rendžersa moram da kažem da je verovatno najveći problem naš golman Alan Mekgregor. Nedavno je napunio 40 godina, mislim da više nije onaj stari, dosta se loše kreće, ne uspeva da zaustavi ono što bi zaustavio pre nekoliko sezona. Svaki put kada protivnička ekipa napada i kada uđe u poslednju trećinu naše polovine ja sam u strahu da ćemo primiti gol. 

Kada je reč o kvalitetima njenog omiljenog tima, dileme nema. Zvezda mora ozbiljno da povede računa o kolumbijskoj haubici.

- Definitivno je Alfredo Moreloš naš glavni igrač ove sezone. Ako on bude odigrao kako zna, sigurna sam u odličan rezultat. Takođe, Džejms Tavernije igra jako dobru sezonu, odličan je ofanzivno, postigao je dosta golova i upisao veliki broj asistencija. Za jednog beka njegov učinak je impresivan. Od njih dvojice svi očekujemo mnogo.

PLIŠANE MEDE,

EPA

 

Iza Rendžersa su jako teški dani, tim je bio pred likvidacijom, da bi na kraju bio izbačen u najniži rang škotskog fudbala 2012. godine. Tada je započela nova era trofejnog tima, iz godine u godinu bivali su sve bolji i jači. Bilo je teško, ali navijači su uvek bili tu.

- Kao navijaču tebi je svejedno gde tvoj klub igra, da li je u prvoj ili poslednjoj ligi. U tvojoj krvi je ta ljubav i emocija koju imaš. Bilo da igramo protiv četvrtoligaša ili najjačih evropskih klubova, mi smo uvek bili tu, uvek smo ih pratili. Istina, jeste bilo jako teško i mučno sve te godine, ali je sada cela ova priča još slađa i lepša posle svega. Nadam se da će uskoro neko snimiti i neki film o tome. 

Stivi Dži, hvala ti, ali...

PLIŠANE MEDE,

EPA

 

Stiven Džerard je doneo veliku radost "Džersima", osvojen je trofej u domaćem šampionatu posle 10 godina, Rendžers je počeo da beleži odlične rezultate i u Evropi, ali... loš početak sezone, a onda i ponuda Aston Vile ostavile su škotski tim bez trenera. Legendu Liverpula zamenio je čuveni Holanđani Đovani van Bronhorst koji je za kratko vreme "povezao konce".

- Iskreno, bila sam zadovoljna odlaskom Džerarda. Jeste uradio mnogo za klub, ali smo beležili baš loše rezultate ove sezone. Prilično me je odbradovao dolazak Van Bronhorsta. Istina je da ne igramo baš najbolje, ali ne krivim njega za to. Njegova taktika je odlična, jednostavno igrači ne koriste izgledne šanse. Ni u najluđim snovima nisam mislima da možemo da pobedimo Dortmund, a uspeli smo. Želim mu mnogo sreće i verujem da će sve biti kako treba i da ćemo sa Đovanijem do kraja sezone uspeti da prestignemo Seltik. Preostala su još dva "Old Firm" derbija, imamo bolji tim, sve je moguće do kraja sezone.

Restrikcija u Glazgovu gotovo da i nema

PLIŠANE MEDE,

Privatna arhiva

 

Život u Škotskoj u poslednje vreme vraća se u normalu i vreme pre pandemije korona virusa.

- Kovid mere su konačno ukinute, ili bolje rečeno maksimalno ublažene. Ponovo možemo u pab pre utakmice na piće, ponovo se vraća ona stara atmosfera na koju smo navikli. Protiv Zvezde će stadion biti pun do poslednjeg mesta, baš kao i protiv Borusije. Ljudi su željni ovakvih utakmica i srećni su što se fudbal vratio.

U Srbiji "policajci" , u Škotskoj "plišane mede"

PLIŠANE MEDE,

EPA

 

Policajci, plišane mede, Džersi... šta je zapravo pravi nadimak Renžersa?

- Policajci? Prvi put čujem da nas neko tako zove. U Srbiji imamo takav nadimak? Zanimljivo, ali ga zaista prvi put čujem. Plišane mede, da, to je jedan od naših nadimaka. Imamo čak i maskotu medveda "Broksija". Ne znam koja je originalno priča iza tog nadimka. Uglavnom možete čuti Džersi što je skraćenica od Rendžersi, tako da je to glavni nadimak našeg kluba.

150 godina Rendžersa

Proteklog vikenda Rendžers je, baš kao i Crvena zvezda proslavio svoj rođendan. Škotski klub napunio ne deceniju i po, a Ešli nam je poslala nekoliko fotografija sa meča protiv Aberdina na kom je organizovana proslava povodom velikog jubileja.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading