GODINA DO KATARA Na današnji dan 2022. počeće fudbalski Mondijal u bogatoj arapskoj državi u Persijskom zalivu
Profimedia

Tačno godina do Katara! Na današnji dan 2022. počeće Mondijal koji će u fudbalskoj istoriji biti zapisan, ako ni zbog čega drugog, kao turnir 32 reprezentacije odigran u najmanjoj državi. A i najbogatijoj!

„Plivanje“ u nafti i pogotovo gasu (najveći svetski izvoznik!) učinili su da maleni emirat - tri i po puta manji od Švajcarske, dosad najmanjeg organizatora SP - spremi izdašne premije za učesnike. Tačnije, nagradni fond je za oko 700 miliona dolara veći nego na prethodnom šampionatu u Rusiji 2018, što je 22 odsto više!

Infantino: Bolje nego u Rusiji

Predsednik FIFA Đani Infantino odupro se mnogim napadima i aferama, a pošto je pobedio protivnike „Mondijala u nevreme“, više nema nikakvu dilemu.

- Svetsko prvenstvo u Rusiji bilo je najbolje dosad, ali Mondijal 2022. treba da bude još bolji. Naredno prvenstvo je izuzetno značajno, ne samo za Katar, već i za celu regiju koja gaji veliku strast prema fudbalu i koja mnogo investira u njega - rekao je Infantino, koji nastavlja borbu da se SP organizuje svake druge, a ne četvrte godine.

Primera radi, osvajač „Zlatnog globusa“ zaradiće 50 miliona dolara, dok su Francuzi pre dve godine inkasirali 38 miliona, a Nemačka u Brazilu 2014. - 35 miliona zelenih novčanica.

 

  • 32 reprezentacije
  • 5 gradova
  • 8 stadiona
  • 50imigrantskih radnika je stradalo, a više od 500 je ozbiljno povređeno prošle godine na gradilištima za SP 2022.

Svaka reprezentacija će za plasman na Mondijal u Persijskom zalivu dobiti po 10 miliona dolara, plus dva miliona za pripreme. „Orlovi“ su tu sumu rezervisali nedavnom pobedom protiv Portugala u Lisabonu, a Ronalda i društvo gurnuli u neizvesnost baraža (žreb 26. novembra).

Plasman u osminu finala donosi još dva miliona dolara, prolaz u četvrtfinale  dodatnih šest miliona, ulazak u polufinale vredan je 25 miliona, treće mesto donosi 30 miliona, finale 40 miliona, a titula prvaka sveta 50 miliona dolara!

Samo po jedna utakmica u interkontinentalnom baražu

FIFA je promenila format interkontinentalnog baraža za Svetsko prvenstvo 2022, pa će se igrati po jedna utakmica na neutralnom terenu. Prvobitno je bilo planirano da četiri selekcije - po jedna iz Azije, Južne i Severne Amerike, odnosno Okeanije - igraju dva meča, na domaćem i gostujućem terenu.

Baraž je na programu 13. i 14. juna, a žreb će se obaviti kad i za evropski baraž, 26. novembra.

Podsećanja radi, Katar se za domaćinstvo borio s Australijom, Japanom, Južnom Korejom i SAD, i organizaciju je dobio tek posle četvrtog kruga glasanja. U finalu je bio uspešniji od Japana, pošto je dobio 14 od 22 glasa Izvršnog odbora FIFA.

Žreb za Svetsko prvenstvo biće održan u Dohi 1. aprila. Nije šala!

UČESNICI PO KONFEDERACIJAMA

CAF (Afrika)     5

AFC (Azija) 4 ili 5 (Katar se ne računa)

UEFA (Evropa) 13

KONKAKAF (Severna i Srednja Amerika i Karibi)    3 ili 4

OFC (Okeanija) 0 ili 1

KONMEBOL (Južna Amerika) 4 ili 5

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading