DANAS JE 165. EPIZODA Neverovatni rekordi "večitog derbija", a posebno se izdvajaju tri o kojima se i dan danas priča
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Vreme je za 165. prvenstveni dvoboj dva najveća srpska kluba. Današnji derbi je idealna prilika da se podsetimo rekorda koji su obeležili prethdona 164. meča crveno i crno-belih. 

 

NAJVEĆA POSETA - 100.000: CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 1:0 (59. DERBI, 1976. GODINA)

Pre 45 godina, kad na stadionu Crvene zvezde nije bilo stolica na svim tribinama, moglo je da stane i 100.000 gledalaca. Upravo toliko ljudi posmatralo je 59. večiti derbi, odigran 7. novembra 1976. Pobedili su crveno-beli 1:0. Procena o rekordnoj poseti koji nikad i neće biti premašen, s obzirom na današnje manje kapacitete stadiona u Srbiji, napravljena je na osnovu rekordnog broja prodatih ulaznica – 90.142.

Zanimljivo i nezamislivo za današnje vreme, da su navijači spojili dve klupske zastave što je simbolizovalo drugarske odnose pristalica večitih. Sat vremena pre utakmice masa simpatizera Zvezde i Partizana zajedno je došla od Slavije do Marakane. Gol odluke postigao je Zoran Filipović u 54. minutu.

CRVENA ZVEZDA: Kajganić, Jelikić, Novković, Muslin, Radović (Đorđević), Bogićević, Nikolić, Jovanović, Filipović, Sušić, Šestić (Baralić). Trener: Gojko Zec.

PARTIZAN: Borota, Kozić, Antić, Stojković, Đurović, Kunovac, Zavišić, Polak, Grubješić, Trifunović (Boš, Đorđević), S. Paunović. Trener: Jovan Miladinović.

NAJEFIKASNIJI NAPADAČ - MARKO VALOK

Legendarni napadač Partizana Marko Valok je sa 13 golova i dalje rekorder prvenstvenih utakmica večitih rivala i dugo će ostati na tom mestu imajući u vidu da retko ko u današnje vreme spoji u Zvezdi ili Partizanu više od dve, tri sezone. Nedostajao je još jedan gol da Valok ostvari prosek od jednog gola u svakom derbiju. Trostruki strelac nekadašnji vođa navale crno-belih bio je u 9. večitom derbiju 17. juna 1951, Parni valjak je pobedio 6:1. Na još tri derbija Valok je postizao po dva gola, a na četiri po jedan. Drugo mesto dele legende Zvezde Bora Kostić i Dragan Džajić sa po devet golova.

REKORDER PO BROJU ODIGRANIH DERBIJA - SAŠA ILIĆ (31)

Legendarni kapiten Partizana je čak 31 put igrao večiti derbi Crvena zvezda – Partizan, a iza njega je još jedna ikona kluba iz Humske – Momčilo Vukotić sa 25 nastupa. Od bivših igrača Crvene zvezde, najviše nastupa imaju Bora Kostić (23) i Dragan Džajić (21).

REKORDER MEĐU TRENERIMA - LJUBIŠA TUMBAKOVIĆ (27 UTAKMICA)

Sadašnji selektor Srbije Ljubiša Tumbaković je od 1992. do 2003. sa pauzom od godinu dana predvodio Partizan sa klupe i za to vreme 27 puta je sastavio tim u borbi za bodove sa Crvenom zvezdom. Kako se treneri oba kluba menjaju poslednjih godina teško je očekivati da će neko dostići Tumbakovića. Skor popularnog Tumbe u prvenstvenim derbijima je 9-9-9. Za to vreme Tumbaković je sa šest titula i tri kupa postao najtrofejniji trener u istoriji kluba iz Humske. Kad je u pitanju Crvena zvezda, najviše prvenstvenih derbija je vodio Miljan Miljanić - 15.

NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 7:1 (13. DERBI, 1953. GODINA)

Rekorder po visini pobede je Partizan. Crno-beli su u 13. međusobnom okršaju, 6. decembra 1953. godine, večitog rivala pobedili 7:1. Do rekordnog slavlja u najvećoj svetkovini našeg fudbala Parni valjak je predvodio legendarni napadač Stjepan Bobek. Popularni „Štef” je već u petom minutu doveo domaćina u vođstvo, ali je izjednačujući pogodak Koste Tomaševića u 12. nagovestio neizvesnu borbu, međutim, nije bilo tako. Branko Zebec i Prvoslav Mihailović su već do odlaska na odmor doneli crno-belima zavidnu prednost. Anton Herceg sa dva, Mihailović i Zebec sa po još jednim golom zapečatili su sudbinu večitog rivala pred 50.000 gledalaca.

PARTIZAN: Stojanović, Lazarević, Čolić, Čajkovski, Jovanović, B. Pajević, Herceg, Milutinović, Bobek, P. Mihailović, Zebec. Trener: Milovan Ćirić.

CRVENA ZVEZDA: Krivokuća, Stanković, Zeković, Cokić, Spajić, Zlatković, Rudinski, Mitić, K. Tomašević, Kostić, Veselinov. Trener: Ralić.

DVA AUTOGOLA: CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 4:3 (1. DERBI, 1947. GODINA)

 

Samo se jednom u dosadašnjih 162. derbija dogodilo da igrači istog kluba dva puta zatresu sopstvenu mrežu. Zanimljivo, bilo je to u prvom međusobnom okršaju naših najvećih klubova. Crvena zvezda je 5. januara 1947. pobedila 4:3, ali su njeni igrači Predrag Đajić i Mladen Kašanin savladali svog golmana Ljubomira Lovrića. Đajić je pet minuta posle autogola postigao primorao na kapitulaciju i Glazera, „jedinicu” Partizana. Crvena zvezda je vodila 3:0 i 4:1, a u poslednjih pet minuta morala je da strepi za pobedu. Ostalo je upamćeno da je utakmica odigrana po sibirskoj zimi, izmerena je temperatura od minus 14 stepeni.

CRVENA ZVEZDA: Lovrić, Stanković, Petrović, Đajić, Kašanin, Spajić, K. Tomašević, Mitić, Jezerkić, Aranđelović, Šećerov. Trener: Svetislav Glišović.

PARTIZAN: Glazer, Brozović, Popesku, Čajkovski, Đurđević, Simonovski, Mihailović, Palfi, Bobek, Rupnik, Šereš. Trener: Ilješ Špic.

NAJBOLJI PROSEK GOLOVA - MATEJA KEŽMAN

Bivši napadač PSV, Čelzija, madridskog Atletika i još nekih klubova odigrao je samo četiri večita derbija jer je boje Partizana branio dve sezone. Nekadašnji napadač crno-belih ostaće upamćen po najboljem proseku od svih učesnika najvećeg praznika srpskog fudbala. Bio je strelac na svakoj utakmici protiv Crvene zvezde. Kežman je najviše obradovao crno-bele u 87. minutu 111. derbija kad je na debiju, posle ulaska s klupe, postigao pobedonosni gol za Parni valjak. U istom minutu bio je strelac i u 113. okršaju večitih, kad je potvrdio pobedu Partizana (2:0). Dva gola postigao je i na Marakani, u 112 (2:2) i 114 (1:2) duelu sa najljućim rivalom.

REKORDI PO BROJU MEČEVA BEZ PORAZA I PRIMLJENOG GOLA

Živorad Jevtić iz Crvene zvezde odigrao je deset derbija u karijeri i nema poraz, dok Vladimir Dišljenković nije primio gol od Partizana na svih pet derbija na kojima je branio.

REKORDER MEĐU GOLMANIMA - IVICA KRALJ (16)

Legerndarni čuvar mreže crno-belih je najviše puta čuvao mrežu na večitim derbijima. Kralj je, kad god je bio u Humskoj, bio nezamenljiv na golu, a kako se i vraćao iz inostranstva stigao je da postavi rekord. Nekadašnji reprezentativac SRJ i SCG ima negativan bilans – četiri pobede, sedam remija i pet poraza. Na šest derbija Kralj nije kapitulirao. U najneprijatnijem sećanju ostaće mu 110. derbi kada je na Marakani primio četiri gola, a njegovi saigrači nisu uspeli ni da ublaže neuspeh. Briljirao je u 14, odnosno 126. večitom derbiju. Partizan je tada bio izložen paljbi Zvezdinih napadača, pošto je od 11. minutu igrao bez isključenog Zorana Bate Mirkovića, ali je ostalo 0:0.

REKORDER MEĐU SUDIJAMA - MIROSLAV RADOMAN (10 UTAKMICA)

Najbolji srpski sudija sa kraja 20. i početka 21. veka, Miroslav Radoman, rekorder je po broju derbija u kojima je delio pravdu. Radoman je deset puta na prvenstvenim utakmica delio pravdu večitim rivalima. Kad je pištaljka bila kod arbitra iz Vrbasa crveno-beli su pobeđivali četiri puta, isto toliko mečeva završeno je nerešenim rezultatima, a samo dva puta su pobedili crno-beli.

Radoman se od kraja devedesetih izdvojio kao najautoritativniji i najkvalitetniji srpski sudija. Imao je mnogo posla na derbijima, isključio je čak četvoricu igrača: zvezdaše Srđana Pecelja u 109, Gorana Drulića u 112, Stevu Glogovca u 114. i partizanovca Igora Duljaja u 114. duelu naših velikana.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading