"ZVEZDAŠI" GA NISU ZABORAVILI! Igrao je Ligu šampiona za Zvezdom, a sada pomaže crveno-belima!
Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Braga, stari poznanik srpskih klubova pošto je dva puta igrala protiv Crvene zvezde i jednom Partizana, ponovo dolazi u Srbiju. Utakmicom sa Portugalcima 16. septembra crveno-beli počinju grupnu fazu Lige Evrope, a protiv Brage je i zatvaraju 9. decembra. Prvog rivala šampiona Srbije za „Alo“ analizira napadač Nikola Stojiljković koji je branio boje oba kluba.

Braga retko menja postavu, ali ove godine je bila aktivna?

- Razlog je finansijska kriza izazvana koronom. Otišlo je desetak igrača od kojih je vezista Franseržio najvažniji. Stigle su i zamene sličnog profila jer u Bragi na tome insistriraju, a plus je preko 13 miliona evra. Srž nije promenjena.

Ostaje standardna formacija 3-4-3?

- Uglavnom je ona na snazi. Braga je godinama u top 4 portugalska tima, redovno igra u Evropi, prošle godine osvojila je kup, finansijski je veoma stabilna i pravo mesto za razvoj i lansiranje talentovanih igrača.

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Portugalski timovi su poznati kao „namazani“ ?

- Braga nije iz te priče. Neguje se tehnički doteran stil, lepršavu i brzu igru, a svi igrači su maksimalno fudbalski potkovani.

Kako se protiv toga boriti?

- Fajterskom igrom, velikim pritiskom i hukom sa tribina. To im nikako ne odgovara. Posebno glavnim igračima Pijazonu i Rikardu Orti. Izbegavaju duele i kada osete da je „tvrdo“ brzo se povuku. To se ne odnosi na Libijca Ali Musratija koji gine na terenu i Galeana pošto je fizički veoma spreman i najbrži igrač lige pa ga nije lako ni uhvatiti.

Osnovna mana?

- Disharmonija između defanzivnog i ostalih delova tima koji su puno kvalitetniji.

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Gde su najopasniji?

- Po bokovima, zbog brzine igrača koji deluju na tom prostoru, a Španac Ruiz i Orta lopte šalju u mrežu. Pažnju treba obratiti na defanzivca Raula Silvu. Jedne sezone postigao je devet golova glavom posle prekida! Ima sreće u tim situacijama. Golman Mateus je standardan i siguran, a poznatog štopera Rolanda pregazilo je vreme.

Šta je sa pojačanjima?

- Španac Gonzales bori se za mesto u špicu, pono se očekuje od Šikinja koji je došao iz Benfike, a igrao je u Lokomotivi iz Zagreba. Brazilca Mineirosa, koji je zadnji vezni, ne poznajem.

Glivice poput Novog Sada

Posle dosta godina na Iberijskom poluostrvu sada ste u Poljskoj.

- Promena nije samo klimatske prirode ha, ha… Postao sam član Pjasta iz Glivica. Grad me prijatno iznenadio lepotom. Podseća na Novi Sad. Klub je iz samog vrha, trener je bivši selektor Fornalik i sa nestrpljenjem očekujem debi, taman kada sam se iz hotela preselio u stan gde mi je stigla i porodica iz Beograda.

Žive od prodaje trenera

Braga je postala poznata po lansiranju trenera poput Paula Fonseke, Abela Brage i Rubena Amorima. Sporting je otkupio raskid ugovora za rekordnih 10 miliona evra i višestruko mu se isplatio.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading