NEMA VIŠE "VARANJA" Danas startuje nova sezona u Superligi Srbije, uz mnogo novina, a tri su baš velike
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Krenulo se oštro, ali je brzo otupela oštrica promena u Superligi Srbije. Naime, propao je plan da se u godinama koje dolaze broj članova Superlige svede na 12, ali i bez toga šampionat, koji danas počinje, donosi brojne novine i zanimljivosti.

Tri su cilja - povećanje kvaliteta, suđenje sa minimumom grešaka i iskorenjivanje nameštanja utakmica. Na tribine se vraćaju navijači u ograničenom broju, a to je uvek dvosekli mač.

Superliga, 1. kolo

PETAK
Čukarički - Voždovac 17.55
Crvena zvezda - Vojvodina 20
SUBOTA
TSC - Novi Pazar 18.55
Proleter - Partizan 21
NEDELJA
Spartak - Radnički N. 18.55
Mladost - Radnički K. 21
PONEDELJAK
Radnik - Metalac 18.55
Napredak - Kolubara 21

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije nedavno je odlučio da se ništa ne menja i da dva kluba ispadaju, a dva ulaze iz Prve lige Srbije. Igraće se 30 kola, potom i plej-of i plej-aut, ali se bodovi neće deliti.

Baraž za ulazak u Superligu neće se menjati, a njega će igrati po dva kluba iz SL i dva iz Prve lige Srbije. Novina je da će u timu moći da bude neograničen broj stranaca, ali će samo četvorica mogu da se nađu u startnoj postavi. Takođe, novost je da će strane startere moći da menjaju drugi stranci, što ranije nije bio slučaj.

Za goste obavezna mesta

Gostujućim navijačima u skladu sa propisima mora da bude obezbeđeno pet odsto od ukupnog dozvoljenog kapaciteta stadiona. Dakle, ukoliko je na primer kapacitet stadiona 10.000 mesta, a dozvoljena je polovina, odnosno 5.000 gledalaca, gostujućim navijačima pripašće pet odsto od 5.000 mesta, odnosno ukupno 250 mesta.

Primena VAR tehnologije svakako izaziva najviše pažnje. Iako su oprečna iskustva zemalja koje je odavno koriste, kod nas se sa nestrpljenjem očekuje primena tog čuda. Probleme je u startu predstavio izgled naših stadiona iz prošlog veka, na kojima i nije lako sve instalirati, tako da su mnogi klubovi debelo kasnili.

Rezervna varijanta je Centar FSS u Staroj Pazovi, ako negde sistem zakaže, a sudije uveravaju da su dobro sve proučile i istestirale se na utakmicama koje su se igrale u tu svrhu.  

Kvalitet lige uništio vrednost igrača

Samo dva transfera u kurentnije evropske lige obavili su naši klubovi Partizan i Čukarički još zimus, ali su sada realizovani.
Filip Stevanović je iz Humske otišao (navodno za 8,5 miliona evra u Mančester siti koji ga je odmah prosledio u holandski Herenven). Pre njega istu sudbinu doživela su braća Ilić i Tedić.
Mladi reprezentativni defanzivac Dimitrije Kamenović prešao je pre šest meseci u Lacio za 2,3 miliona evra, ali se nebeskoplavima tek nedavno priključio.
U poslednji čas klub je pronašao i prvi strelac lige Milan Makarić. Za pola miliona evra prešao je iz Radnika u danski Alborg.
Svi ostali transferi u Srbiji su bez novčane nadoknade, ili se bar tako tvrdi.

Zajednica Superlige poslala je dopis klubovima, učesnicima elitnog karavana, sa uputstvom o preventivnim merama za organizaciju utakmica u sezoni 2021/22. Akcenat je na merama u borbi protiv koronavirusa.
Na sportskim takmičenjima koja se  održavaju na otvorenom prostoru uredbom je dozvoljeno prisustvo najviše 50 odsto ukupne popunjenosti kapaciteta.
Svi prisutni moraju da nose zaštitnu masku i da drže fizičku distancu od najmanje jednog metra. Kako bi bila obezbeđena pomenuta distanca između gledalaca, predloženo je obeležavanje i korišćenje svakog drugog sedišta.
Nepoštovanje mera povlači disciplinsku odgovornost klubova u skladu sa odredbama Disciplinskog pravilnika FSS, koje se odnose na slabu organizaciju utakmice.

Najvažniji transferi

Dragović - Bajer L. - Crvena zvezda
Krstičić - AEK - Crvena zvezda
Dioni - Anže - Crvena zvezda
Milunović - Crvena zvezda - Alanja
Rikardo - Šarža - Partizan 
Saničanin - Vojvodina - Partizan
Banjak - Partizan - Kairat
Ćirković - Čukarički - Bnei Sahin
Bojić -Vojvodina - Sepsi 
Bralić - Vojvodina - Osijek
Kaluđerović - Rad - Proleter
Tekijaški - Spartak - Termalica
Sise - Novi Pazar - Kodžaeli
Pantelić - Radnički N. - Honved
Nišić - Voždovac - Po
Gajić - Voždovac - Uni. Krajova
Makarić - Radnik - Alborg

Filipović na čelu Sudijske komisije
Dejan Filipović je dobio podršku Odbora za mesto prvog čoveka Sudijske komisije, a usvojeno je da naredne sezone na terenima nećemo gledati Danila Grujića, Miloša Đorđića, Novicu Anđelovskog i Zorana Širokog.
 





 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading