DA SE PAMTI Ronaldo želi da postane besmrtan! (FOTO)
EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

Kristijano Ronaldo, petostruki osvajač „Zlatne lopte“, prvi milijarder u fudbalu, ima priliku da obeleži EURO 2020, koji danas počinje u Rimu, a završava se finalnom utakmicom 11. jula u Londonu.

Nanišanio i Poborskog

Kristijano Ronaldo će pokušati da postane rekorder na EURO i kada je reč o asistencijama. Ima ih šest, dve manje od nekadašnjeg reprezentativca Češke Karela Poborskog.

Slavni Portugalac, kapiten branioca titule prvaka Evrope iz 2016, na ovom šampionatu, skoro sigurno poslednjem u karijeri (zimus napunio 36), može da obori i poboljša nekoliko rekorda i na taj način postane besmrtan u analima EP.

Ronaldo je trenutno prvi strelac šampionata Evrope, zajedno sa Mišelom Platinijem. Postigli su po devet pogodaka, ali Francuz odavno pripada istoriji. Doduše, Platini je sve golove postigao na EP 1984. (dobro ga pamtimo zbog het-trika Jugoslaviji - 3:2), što je svojevrstan podvig. CR7 može da ga nadmaši već na prvoj utakmici protiv Mađarske. Kasnije će biti teže, mada je na tri poslednja prvenstva stizao minimum do polufinala.

"Ronaldo je rekorder sa 1.793 minuta provedena na utakmicama EP, za A tim (2003-2021) je odigrao 175 utakmica i postigao 104 gola, ima i 41 asistenciju"

Portugalac može da postane i fudbaler sa najviše nastupa na EURO. Ako se pojavi bar minut na predstojećem, to će mu biti peto. Čak 17 fudbalera igralo je na četiri EURO. Ronaldo je na EP (2004, 2008, 2012, 2016) odigrao rekordan 21 meč.

Grci prva žrtva

Ronaldo je jedini fudbaler koji je pogađao na četiri EP. Prvi gol je postigao 2004. kada je na domaćem terenu samo ublažio poraz od Grčke 1:2. Tada je zabio dva gola, a četiri godine kasnije na šampionatu u Austriji i Švajcarskoj jedan. Na prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini 2012. tri puta je zatresao mrežu, isto koliko i 2016. u Francuskoj.

CR7 je u prilici da obori i rekord po broju pobeda na šampionatima Evrope. Ima ih 11, kao i penzionisani Španci Andres Inijesta i Sesk Fabregas. Takođe, imaće priliku da obori rekord po broju datih golova za reprezentaciju, mada to nije usko vezano za EURO jer će i posle ovog šampionata igrati za Portugal. Trenutni rekorder je Ali Dei koji je za Iran postigao 109 golova, dok je Ronaldo u dresu „navigatora“ 104 puta pogodio cilj. Računica je jasna: ako postigne šest golova na EURO 2020, prestići će i Platinija i Ali Deija - u dve kategorije. Ako mislite da to nije moguće, setite se da je Antoan Grizman na poslednjem EURO upravo šest puta bio precizan, ali njegovi „galski petlovi“ nisu osvojili titulu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading