PONOVO POMERENA GRANICA Zvezda napravila džinovski skok na rang listi UEFA
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Crvena zvezda je ovog leta petu godinu zaredom obezbedila grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja. Time je dodatno uvećala koeficijent i sad se nalazi na visokom 41. mestu klupske liste UEFA.

Crveno-beli u poslednjih pet godina ostvaruju odlične rezultate na evro-sceni. Niz dobrih rezultata započet je u sezoni 2017/18, kad se klub prvi put posle 10 godina plasirao u grupnu fazu Lige Evrope. Redom su padali Florijana, Irtiš, praška Sparta i Krasnodar. Posle toga usledio je još jedan iskorak. Grupnu fazu crveno-beli su završili na drugom mestu, iza Arsenala, a ispred BATE Borisova i Kelna, čime je klub prvi put posle 1992. godine dočekao proleće u Evropi. U šesnaestini finala usledio je dvomeč sa CSKA. Te sezone, ekipa pod vođstvom Vladana Milojevića uvećala je klupski koeficijent za 8.000 bodova.

Sezona 2017/2018 bila je samo uvertira za ono što će uslediti naredne godine. Crvena zvezda se prvi put plasirala u Ligu šampiona, a kvalifikacije je zavšila bez ijednog poraza, sa četiri pobede i četiri remija. Eliminisani su Spartaks, Suduva, Spartak iz Trnave i Salcburg. U grupi sa Liverpulom, PSŽ-om i Napolijem, ostvarena je nezaboravna pobeda nad Liverpulom, koji je na kraju i osvojio to takmičenje, a bodovni saldo na UEFA listi bio je bogatiji za još 7.000 osvojenih poena. Novi ciklus kvalifikacija doneo je ponovo kvalitetno izdanje crveno-belih. Eliminisani su Suduva, Helsinki, Kopenhagen i Jang Bojs. Sezonu su crveno-beli počeli na 88. mestu UEFA liste, da bi posle kvalifikacija bili 68. na bodovnoj tabeli. Grupna faza sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom, završena je sa osvojena tri boda i time je Zvezda ukupno "upisala" novih 6.000 bodova.

Prošlog leta, posle eliminacije Evrope i Tirane, i eliminacije na penale od Omonije, a potom i trijumfa nad Araratom, obezbeđena je grupna faza Lige Evrope. U grupi sa Gentom, Hofenhajmom i Slovanom iz Libereca, crveno-beli su ostvarili tri pobede, dva remija i jedan poraz, i završili sa 11 bodova kao drugi u grupi. Dvomeč sa Milanom doneo je eliminaciju, iako Zvezda nije poražena, ali zbog pravila gola u gostima, koje više nije na snazi, "rosoneri" su prošli dalje. Prethodna sezona donela je rekordnih 10.000 bodova na UEFA listi, tako da je klub ponovo među 50 najboljih klubova Starog kontinenta, što je značajan podatak za naredne kvalifikacije u kojima će crveno-beli učestvovati i olakšati im put do grupne faze nekog evropskog takmičenja.

U dosadašnjem delu sezone ekipa Dejana Stankovića je posle poraza u Kazahstanu u revanšu ubedljivo pobedila Kairat, zatim doživela ispadanje od Šerifa, da bi se posle toga dvostrukom pobedom nad rumunskim prvakom Klužom ponovo plasirali u Ligu Evrope, čime su povećali klupski i nacionalni koeficijent za 3.000 bodova i sad se naš nalazi na 41. mestu, sa ukupno 34.000 bodova.

Pred Zvezdom je grupna faza Lige Evrope u kojoj će se susresti sa Bragom, Ludogorecom i Midtjilandom, a u klubu veruju u to da bi koeficijent dodatno mogao da se popravi, iako "brani" 8.000 bodova, osvojenih iz sezone 2017/18, što je veoma izazovno za izabranike Dejana Stankovića.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading