novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U vreme matura, kada mali i veliki maturanti smišljaju šta je ono što bi mogli da obuku kako bi zablistali na maturskoj večeri, roditelji se s druge strane suočavaju sa sve većim finansijskim pritiscima - zbog kojih, kako se navodi, mnogi uzimaju pozamašne pozajmice ali i kredite.

Upravo jedna takva pozajmica šokirala je Srpkinju koja je na svom Iks profilu "Distancirana" objasnila da je bila u neverici kada joj je koleginica objasnila da je zbog ćerkine velike mature od prijatelja pozajmila čak 100.000 dinara, te bila prinuđena da ceo iznos potroši zbog jednog dana, odnosno večeri!

"Koleginica je juče uzela pozajmicu od 100.000 kako bi opremila ćerku za maturu nakon završene srednje škole i to je sve što trebate znati o našem mentalitetu... Haljina za malu košta 47.000 dinara. I tašnica 24.000. Ja u šoku. Koleginica kaže: 'Ali to je njen dan, ne može da ide na maturu bilo kako'. A i njene drugarice kupuju skupe komade garderobe. Dalje nisam zalazila u cene ostalog, ali mogu samo da zamislim", napisala je Srpkinja pa dodala:

"Cipele, šminka, frizura, nokti…pa eto dođe do 100.000. I živo me zanima u celoj priči ko je ovde kriv? Deca koja imaju danas nenormalne zahteve ili roditelji koji na te zahteve pristaju? Ovo je sindrom siromašnih".

"Je l' trebam uzeti kredit od milion dinara?"

Kako je dalje objasnila, ne osuđuje nikoga, međutim smatra da je sve stvar stava i ispravnog pogleda na svet - kog je sve manje!

"Verujem da je sve stvar stava. I ispravnog pogleda na svet. Ne osuđujem nikoga, ali sam zabrinuta šta će biti kada moje dete dođe do mature (sada ima godinu i po dana). Je l' trebam uzeti kredit od milion dinara, da bi on bio u trendu? Zbunjena sam", zaključila je ona.

"Firmirana sirotinja"

Njena objava podjednako je šokirala i druge korisnike Iks-a, koji su priznali da su na prvu mislili da priča o maturskoj ekskurziji, a ne o maturskoj večeri.

"Ju, prvo sam pomislila na matursku ekskurziju. Moja haljina koštala 25 evra, sandale 50evra, a torba 5evra . Šminkala se sama, frizuru pravila sama. Da sam išta od toga platila više i sad bih plakala koliko je glupo i beznačajno", "Šta će da radi za svadbu onda?", "Firmirana sirotinja", "Pukli smo", "Ovde je problem, po meni, sto majka nije štedela za maturu nego pozajmila", pisali su oni.

Krediti za svadbe, punoletstva i letovanja

Da se pozajmice i krediti uzimaju i za druge prilike i slavlja, otkrili su još neki korisnici platforme Iks.

"Znam ja jednu koja je za punoletstvo podigla 5.000 evra pre 14 god pa ostala bez posla i još duguje kamatu", "Nije lako, kad vidi šta drugi oblače, a ona nema novca za takvu garderobu. Imala sam nekad komšije, kad idu na svadbu obavezno kredit za poklon i odelo. Otac jedino radio na građevini, nisu imali kupatilo u kući. U gradu krajem 20. veka", "A gde je kredit od letovanja, pa kredit za poklone za vozić pa kredit za registraciju kola, ma nismo normalni", glasili su njihovi komentari.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading