Princ Vilijam
Foto: AP/Foto:AP

Princ od Velsa doneo je odluku u poslednjem trenutku da otkaže putovanje koje je bilo planirano za 23. maj 2024. Princ neće prisustvovati zakazanom događaju, prema novom saopštenju iz Bakingemske palate. U izjavi za HELLO!, Kensingtonska palata je navela: "Radujemo se ponovnom susretu u budućnosti i veoma nam je žao zbog svih koji su već putovali."

Odluka dolazi nakon što su kralj Čarls i kraljica Kamila najavili promene u svojim planovima zbog izjave britanskog premijera Rišija Sunaka da će se opšti izbori održati u četvrtak, 4. jula 2024.

U izjavi objavljenoj u sredu, kraljevski par je potvrdio da su svi kraljevski angažmani "koji mogu izgledati kao da skreću pažnju ili odvlače od izborne kampanje" otkazani ili odloženi. Bakingemska palata je navela da kralj i kraljica šalju "iskrene izvinjenja" onima koji su pogođeni.

Ova vest dolazi nakon što se kralj Čarls sastao sa premijerom u sredu i složio se sa njegovim zahtevom da raspusti parlament.

Portparol Bakingemske palate rekao je u sredu: "Nakon izjave premijera ovog popodneva u kojoj se poziva na opšte izbore, kraljevska porodica će, u skladu sa uobičajenim procedurama, odložiti angažmane koji mogu izgledati kao da skreću pažnju ili odvlače od izborne kampanje. Njihova veličanstva šalju svoja iskrena izvinjenja svima koji bi mogli biti pogođeni."

Rezultati izbora 4. jula će odrediti da li će Konzervativna stranka Rišija Sunaka biti smenjena sa vlasti. Ako se to dogodi, kralj će se suočiti sa trećim premijerom u kratkom vremenu svog vladanja. Pozdravio je gospodina Sunaka kao svog drugog premijera samo šest nedelja nakon stupanja na presto, nakon ostavke Lize Tras.

Kraljevski par će ipak prisustvovati događajima u Portsmouthu i Normandiji u junu, kako bi obeležili 80. godišnjicu Dana D.

Dok će se pridružiti Ministarstvu odbrane i Kraljevskoj britanskoj legiji na komemorativnom događaju na Britanskom memorijalu u Normandiji u Ver-sur-Meru, princ Vilijam će obeležiti ovu značajnu godišnjicu zajedno sa kanadskom vladom u Centru Juno Beach.

Pridružiće mu se pripadnici kanadskih oružanih snaga i veterani iz Drugog svetskog rata. Otac troje dece takođe će prisustvovati međunarodnoj komemorativnoj ceremoniji na plaži Omaha, gde će mu se pridružiti veterani i 25 svetskih šefova država.

Školski raspust

Princ od Velsa verovatno će sledeće nedelje uzeti pauzu od kraljevskih dužnosti i provesti majsku polugodišnju pauzu sa princom Džordžom, desetogodišnjim, princezom Šarlot, devetogodišnjom, i šestogodišnjim princom Luisom.

Iako Kensingtonska palata nikada ne otkriva detalje o privatnim planovima porodice Vels, oni često provode školske raspuste svoje dece u svom domu u Norfolku, Anmer Holu.

Po povratku na posao nakon polugodišnje pauze, Vilijam će učestvovati u komemoraciji Dana D početkom juna.

Takođe, široko je poznato da će Vilijam biti dever na venčanju vojvode od Vestminstera sa Olivijom Henson u katedrali u Česteru 7. juna. Hjuh Grosvenor, 7. vojvoda od Vestminstera, kum je sinu porodice Vels, princu Džordžu, kao i princu Arčiju, sinu princa Harija i Megan.

Ne očekuje se da će princeza od Velsa, koja prima preventivnu hemoterapiju nakon dijagnoze raka, prisustvovati venčanju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading