Par
Foto: Alo/Foto: Printscreen/instagram

Slabo ko bi odbio da makar jednom u životu ode na luksuzno putovanje ogromnim prekookeanskim kruzerom, i bez stresa, sa koktelom u ruci obiđe ceo svet. Na tako nešto odlučio se i jedan par koji je prodavši svu svoju imovinu prigrlio novi životni stil svetskih putnika.

Monika Brzoska iz Amerike i njen suprug, na život pun avantura odlučili su se potpuno spontano, onda kada je Moniku inspirisala majka, koja ju je naterala da krene na putovanje sa suprugom i sledi svoje snove.

"Plašila sam se da napustim roditelje, ali mi je mama rekla da sledim svoje snove. U poslednjih godinu dana bili smo na 36 uzastopnih putovanja, a imamo još najmanje šest meseci krstarenja, očekuju nas posete Karibima i Australiji i tu se ne nazire kraj", kaže Monika Brzoska.

Kako je objasnila, na novi način života brzo su se navikli.

"Brzo smo ušli u to, a danas su moje odluke da li da provedem dan u bazenu, SPA centru, ili da istražim prelepu plažu. Ne perem niti kuvam, jer mi sve obroke kuvaju kuvari, a osoblje mi menja posteljinu. Godinu dana nisam ušla u kuhinju niti koristila mašinu za pranje veša. Nisam milionerka, samo stalno živim na kruzerima", rekla je ona.

Sve je počelo nakon jednodnevnog krstarenja

Kaže da je odrasla u Čikagu i da je očajnički želela da vidi svet.

"To je bio moj san i tada sam upoznala svog supruga Džorela, kroz posao učiteljice u Memfisu, u julu 2015. godine. On je takođe bio nastavnik. Odmah sam se povezala sa njegovim avanturističkim duhom i dobrim srcem... Godinu dana kasnije, u oktobru 2016, Džorel je predložio odlazak na jednonedeljno krstarenje i posetu Meksiku, Belizeu i Velikom Kajmanu. Tih sedam dana je bilo kao san", nastavila je ona.

U naredne četiri godine bili su na čak devet krstarenja.

"Posetili smo Portoriko i Panamski kanal, Kostariku i ostrva Turks i Kaikos, pre nego što je nastupila pandemija koronavirusa. U želji da svoju ljubav ozvaničimo, venčali smo se u julu 2020. godine, na maloj ceremoniji. U međuvremenu, oba moja roditelja su razvila zdravstvene probleme i gledajući kako se muče, videli smo koliko je život krhak" dodala je Monika.

"Ne čekaj penziju da ostvariš snove"

Prisetila se trenutka u kojem je odlučila da promeni svoj život.

"Kada je mom tati Andreju, koji sada ima 68 godina, u avgustu 2022. godine bila potrebna transplantacija jetre, moja mama Lucina (60) mi je rekla: 'Ne čekaj penziju da bi sledila svoje snove. Uradite to sada.' U to vreme, Džorel i ja smo već imali rezervisano jednonedeljno krstarenje Karibima za mart 2023. godine. Tada smo pomislili, umesto da se vratimo kući, zašto ne rezervisati uzastopna krstarenja onoliko dugo koliko možemo da priuštimo. I tako je sve počelo" prisetila se ona pa dodala:

"Videli smo da bi nam, ako bismo izabrali najjeftinije kabine, naša ušteda tokom pandemije omogućila da krstarimo osam meseci. Posle toga, mogli bismo da iskoristimo novac koji dobijemo od izdavanja naše kuće sa tri spavaće sobe u Memfisu".

Svi su bili oduševljeni njihovom odlukom

Mnoga krstarenja počinju i završavaju se u istim lukama, tako da su znali da će se lako iskrcati i ukrcati na sledeći brod. Svoj plan su ispričali porodici i prijateljima i svi su bili oduševljeni, pogotovo što mnogi sanjaju o takvim stvarima, ali nemaju hrabrosti da ih urade.

"Do trenutka kada smo se ukrcali na brod u martu 2023. godine u Majamiju, dali smo otkaze i prodali skoro svu imovinu. Odmah sam se osetila slobodnom. Nismo znali koliko će nam dugo novac trajati, ali smo u međuvremenu odlučili da iskoristimo svaki minut i uživamo u njemu. Brzo smo upali u ritam našeg novog života. Ranije su uvek postojali planovi časova, kuvanje i čišćenje, a svega toga nije bilo. Dok smo plutali od Bahama do Hondurasa, stalno sam se štipala, ne verujući da je to stvarno" rekla je ona.

Putovanje kao životna filozofija

Kako je dalje objasnila, konačno je shvatila da je putovanje najbolja životna filozofija.

"Bez svakodnevnih životnih stresova, retko se svađamo, ali uvek kažemo jedno drugom ako nam je potreban prostor za sebe, ili želimo da provodimo više vremena zajedno. Svake nedelje se oblačimo za večernji izlazak u jednom od elegantnijih restorana na brodu. Kako su meseci prolazili, posetili smo mnogo zemalja.

Jedan primer je krstarenje od Australije do Fidžija, preko Havaja i Sijetla, koje je trajalo 22 dana. Japan nas je oduševio, a meni, kao ljubitelju istorije, Grčka je bila neverovatno zanimljiva. U poslednjih godinu dana bili smo na 36 uzastopnih krstarenja", rekla je Monika i otkrila planove za budućnost.

Zbog činjenice da se putovanjima ne nazire kraj je jako srećna, iako joj u nekim trenucima pordica nedostaje.

"Nedostaju nam porodice, ali znamo da možemo da odletimo kući ako nešto hitno iskrsne. Imamo najmanje šest meseci krstarenja, obilaska Kariba i Australije, kojima se ne nazire kraj. U našem starom životu imali smo trenutke koje smo zvali 'bljeskovi', kada je sve izgledalo magično. Sada se osećam kao da mi je ceo život 'bljesak', to je zaista ostvarenje sna – zaključila je ona, za "The Sun".

(24sata)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading