Profesor
Foto: Alo/Foto: printscreen/TikTok

Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno identični - isti narod, rekao je profesor Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a taj snimak se masovno delio po društvenim mrežama, izazvavši gomilu komentara građana svih pomenutih država!

Govore istim jezikom, izgledaju isto

Kako on kaže, govore potpuno istim jezikom, a jedino postoje neke regionalne dijalektičke razlike, ali to je potpuno isti jezik.

- Nemački ima više varijacija nego što ta tri jezika imaju jedan od drugog - rekao je ovaj profesor koji je, kako sam navodi na jednom blogu, zainteresovan za politiku, istoriju, ekonomiju, psihologiju i filozofiju.

Jedina razlika je religija

- Oni čak i izgledaju isto. Genetski su isti. Ne možete ih razlikovati. Kulturološki su isti. Živeli su zajedno, iako je u Bosni bilo više muslimana, u Srbiji je, pored Srba, bilo muslimana, a u Bosni je bilo Srba. Bili su pomešani. Bili su bukvalno komšije. Potpuno su se pomešali. Deca su išla zajedno u školu, zajedno su kupovali u istim prodavnicama. Jedina razlika je bila njihova vera - rekao je on u snimku koji na Tik Toku doživeo veliku popularnost.

Ističe da je sukob između ovih naroda na neki način nagovestio rascep u Evropi.

- Srbija je uglavnom srpsko-pravoslavna. Bosna je uglavnom muslimanska, iako je imala ogromno katoličko i ogromno srpsko pravoslavno stanovništvo. A Hrvatska, koju je Austro-Ugarska ranija anektirala, bila je katolička. Srbi su sebe videli kao produžetak panslovenske države. O Rusiji su mislili kao o svom prijatelju, kao o velikom bratu. Dok su Hrvati, pošto su bili katolici, više gledali prema Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj ili Italiji. Oni su imali malo drugačiji uticaj. A Bosanci su, naravno, gledali prema Turskoj jer su muslimani - objasnio je profesor svoje viđenje raspada SFRJ.

"Ja mogu da nas razlikujem"

Sa ovim njegovim mišljenjem se nisu saglasili mnogi građani ovih država. Oni su profesora, u komentarima ispod videa na Tit Toku, optužili da ne zna o čemu priča.

- Volim kada ljudi pričaju o nečemu što uopšte ne znaju - napisao je jedan Hrvat dok je drugi dodao da je na prvom mestu treba napomenuti da je Hrvatska starija i od Srbije i od Bosne.

Muškarac koji se potpisuje kao Mostar 94 rekao je "Uopšte ne ličimo. Ja mogu da nas razlikujem".

Adisa je želela da istakne da Bosanci "delimično imaju ilirski DNK, a delimično Slovenski" i da je to glavna razlika.

Bilo je i neprimereno nacionalističkih i šovinističkih komentara:

- Hrvati i Bosanci ne mogu imati isti DNK kao Srbi, jer je u srpskom DNK u redu da vrše genocid - napisao je jedan muškarac.

Međutim, u moru komentara i "prepucavanja" bilo je i onih koji su se složili sa ovom teorijom.

- Bukvalno sam zaplakala. Tačno je, mi smo kao familija. Raspali smo se samo zato što imamo drugačija uverenja - napisala je jedna žena, a istog je mišljenja i muškarac koji se potpisuje kao Acika.

- Jugoslavija bi danas imala najjači nacionalni tim u fudbalu - istakao je drugi.

- Gde je tu Crna Gora? - upitao je jedan Balša.

Jedan muškarac je prokomentarisao da je profesorom ovom objavom izazvao novi rat na Balkanu.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading