nebo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Aerospace Corporation, neprofitna organizacija koju finansiraju SAD, dala je objašnjenje za poreklo objekata koji su osvetlili nebo.

Na neverovatnim snimcima, niz svetala se može videti kako se proteže nebom Kalifornije u ranim satima utorka, 2. aprila. Šokantni trenutak snimljen je na video snimku, na kojem se vidi kako nekoliko objekata gori na nebu, ostavljajući za sobom plamen plamena. Ljudi su odmah spekulisali šta je tačno izazvalo pojavu misteriozne kiše na nebu.

Jedna osoba je objavila video snimak događaja, pretpostavljajući da je u pitanju kiša meteora. „Meteor, kiša meteora u Južnoj Kaliforniji... Tako je lepo videti“, stoji u postu.

Incident se dogodio u utorak ujutru, 2. aprila oko 1.45 časova. Ovo se dogodilo ubrzo nakon lansiranja SpaceKs-a, što je dovelo do toga da neki pogrešno sugerišu da je to uzrokovano nečim što je pošlo naopako tokom lansiranja. Pa šta je bila ta misteriozna svetlost iz svemira? Nažalost, nije bilo ništa tako romantično kao kiša meteora, a na sreću nije bilo ni zbog neuspelog lansiranja. I ne, nisu bili ni vanzemaljci.

Aerospace Corporation, neprofitna organizacija koju finansiraju SAD, dala je objašnjenje za poreklo objekata koji su osvetlili nebo. Rekli su da je to verovatno "svemirsko smeće". 'Svemirsko smeće' su ostaci satelita ili bilo kog drugog ljudskog objekta koji kruži oko Zemlje i ponovo ulazi u atmosferu, gde izgore ili se sruši.

Prešli smo dug put od lansiranja prvog satelita u svemir, a Zemlja je sada okružena objektima koje je napravio čovek. Dok su neki od ovih satelita koji se koriste za stvari kao što su navigacija, posmatranje vremena i naučna istraživanja, mnogi od njih su samo svemirsko smeće.

U ovom slučaju, smeće su ostaci kineskog lansiranja. U saopštenju Aerospace Corporation navodi se: „Naša analiza sugeriše da je objekat viđen kako ulazi iznad Los Anđelesa bio orbitalni modul sa kineskog lansiranja Šendžou-15 u novembru 2022. na njihovu svemirsku stanicu.

Korporacija je uspela da identifikuje objekat koristeći podatke iz USSF-ove 18. svemirske odbrambene eskadrile. Procena veličine objekta stavila ga je na težinu od oko 1.500 kilograma.

Ako je nešto preživelo ulazak u atmosferu, verovatno je sletelo u Tihi okean. Nije bilo izveštaja da je olupina udarila u kopno. U razgovoru za Bi-Bi-Si, stručnjak za svemirske odnose sa Univerziteta Južne Kalifornije, Madhu Thangavelu, upozorio je da će u budućnosti biti potrebno posvetiti više pažnje povećanom saobraćaju u svemiru. Dodao je da se nada da je to "izašlo u gornjoj atmosferi", prenosi Klik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading