Pasoš
Foto: Alo/Shutterstock

Tri osobe koje ne moraju da imaju pasoš da bi putovale bilo gde u svetu su kralj Ujedinjenog Kraljevstva, Čarls III, japanski car Naruhito i carica Masako. Ranije je ovu privilegiju imala kraljica Elizabeta II, koju je Čarls nasledio nakon njene smrti 2022. godine.

Ovaj izuzetak odnosi se samo na kralja ili kraljicu Ujedinjenog Kraljevstva, a ne na druge članove kraljevske porodice. To takođe važi i za suprugu kralja Čarlsa, kraljicu Kamilu, koja mora imati diplomatski pasoš.

Što se tiče Japana, japansko ministarstvo je 1971. godine donelo odluku da ne izdaje pasoše za cara ili caricu, smatrajući to neprikladnim. Ovo pravo važi samo za cara i caricu, dok ostali članovi carske porodice dobijaju diplomatske pasoše.

Kada kralj Čarls III ili japanski car i carica stignu u drugu zemlju, potrebno je samo da pokažu dokument lokalnog ministarstva koji obaveštava zemlju o njihovom dolasku. Na primeru kralja Čarlsa, ova dužnost poverena je njegovom ličnom sekretaru, ser Klajvu Aldertonu, piše klix.ba 

Najnoviji izveštaj o najmoćnijim pasošima za 2023. godinu pokazuje da su Ujedinjeni Arapski Emirati na vrhu liste, omogućavajući građanima posetu 180 zemalja bez vize. Sledi grupa zemalja koje dele drugo mesto sa 178 zemalja bez vize, uključujući Nemačku, Italiju, Španiju, Francusku i Holandiju.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading