mesec
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/NASA

Ekspedicija je pokrenuta kao deo NASA-inih napora da otvori put komercijalnim svemirskim letelicama da vrate astronaute na Zemljin satelit do kraja decenije.

Letelica Odisej kompanije Intuitive Machines iz američkog grada Hjustona sletela je u petak, 23. februara, oko 12.30 časova, na krater Malapert A na Mesecu, čime je Odisej postao prva američka letelica koja je sletela na Mesec u 50. godine.

Informaciju o uspešnom sletanju letelice potvrdio je direktor misije Tim Krejn, ističući da je to istorijski trenutak koji označava prvo američko sletanje na Mesec od 1972. godine, piše Hina.

„Dobro došli na Mesec“, dodao je Krejn. Odisej je, inače, lansiran 15. februara na SpaceKs-ovoj raketi Falcon 9. Prema rečima direktora NASA-e Bila Nelsona, misija je trijumf, veliki korak napred za celo čovečanstvo. "Danas, prvi put posle više od pola veka, SAD su se vratile na Mesec.

Prvi put u istoriji čovečanstva, američka kompanija je vodila putovanje tamo gore", naglasio je Nelson.

Naučnici su u svemiru otkrili nešto što je 500 triliona puta sjajnije od Sunca NASA se nada, između ostalog, da će na kraju uspostaviti dugoročno prisustvo na Mesecu. U planu je prikupljanje vode iz leda za piće i raketno gorivo.

NASA to radi u okviru programa Artemis, koji ima za cilj uspostavljanje baze na Mesecu, što je preduslov za buduće ljudske misije na Mars. Odisej je na Mesec doneo kamere za istraživanje promena na površini Meseca ispod izduvnih gasova motora letelice, kao i uređaj za analizu oblaka naelektrisanih česticama prašine koje u sumrak lebde po površini usled sunčevog zračenja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading