Doktor Stanko
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Doktor Stanko Belina ima 70 godina i 42 godine radnog staža. Njegova "norma" je odrađenih 168 sati mesečno, u decembru on je preko toga odradio još čak 192 sata i dobio platu od 9.112,05 evra. Ne zato što je tako hteo, ili mu je novac bio potreban, nego zato što nije imao ko drugi.

Osnovna plata ovog lekara koji je na čelu radiologije u Opštoj bolnici Zabok u Hrvatskoj je 2.388,11 evra. Da bi dobio više od 9.000 evra morao je da raditi 360 sati, piše hrvatski 24sata.

Ostalo ih je samo dvoje

Doktor Stanko priznaje da je pao s nogu od umora, ali da nije želeo da ostaviti bolnicu na cedilu. U oktobru je, kaže, bilo pet radiologa, ali do januara ih je troje otišlo te ih je ostalo samo dvoje, a dužni su da pokriju službu puna 24 sata. Kako lekara nedostaje, kada nema ko drugi, doktor Stanko Belina krpi rupe!

Kaže, problem nedostatka radiologa nije ništa novo. Neki kandidati dolaze na razgovor, ali kada čuju da bi trebali raditi barem šest do sedam dežurstava, odustaju.

Inače, nezadovoljstvo lekara u Hrvatskoj traje već neko vreme i priča se i o štrajku ukoliko ne dođe do povećanja plata.

Čak 89 odsto lekara je za prekid rada, a njih 79 odsto spremno je da podrži odluku da lekari ne bi trebalo da rade duže od 48 sati nedeljno.

(24sata.hr)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading