DVE SRPSKE RAKIJE U TOP 10 ŽESTINA NA SVETU Pretekle škotski viski, u samom vrhu liste
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Srpska rakija našla se u top 10 najboljih žestina na svetu. Viljamovka je zauzela 6, a dunjevača 7. mesto, i tako su iza sebe ostavile škotski viski koji je na 13. mestu. Međutim, u bliskoj budućnosti možda će roboti biti ti koji će se ocenjivati kvalitet rakije. Institu za veštačku inteligenciju Srbije već radi na takvom uređaju koji će imati čulo mirisa. 

Ivan Urošević iz Saveza proizvođača rakije rakao je u  za jutarnjem programu Prva TV da je očekivano da bilo koja rakija bude u samom vrhu liste.

 "Iznenađen sam što i neka druga rakija nije došla u sam vrh, ali to je samo pitanje vremena, a tu pre svega mislim na šljivovicu ili grožđane rakije. Kompleksnost rakija u kategoriji alkoholnih pića je vrlo velika i može se svrstati rame uz rame sa kavadosima, konjacima", kaže Urošević.

Ističe da je siguran da će biti pokušaja da se unapredi osetljivost tih robota i uređaja. "Mislim da će roboti pre moći da ocenjuju neka jednostavnija alkoholna pića poput vodke. Siguran sam da će biti jako teško da prevaziđe čoveka u finalnom sudu, ali moguće da će opšte parametre kvaliteta detektovati, odnosno da li je loš ili dobar kvalitet. Robot mora da ima jako dobru bazu podataka da bi mogao da da jako dobar rezultat, a poznajući ovu oblast, mislim da to neće biti moguće čak ni za sto godina", zaključuje Urošević iz Saveza proizvođača rakije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading