ČIPOVANJE LJUBIMACA - PITANJA I NEDOUMICE Lična karta i zdravstvena knjižica
Foto: Shutterstock

Na društvenim mrežama svako malo nailazimo na vesti o nestalim ili ukradenim ljubimcima, gledamo slike sa natpisima TRAŽI SE ili lepimo na drveće i oglasne table. U velikim prirodnim katastrofama iz prethodnih godina, hiljade kućnih ljubimaca su bili odvojene od vlasnika.

Ovakve situacije samo naglašavaju potrebu i važnost trajnog identifikacionog sistema koji omogućava spajanje razdvojenih vlasnika i ljubimaca.

Šta je mikročip i da li je štetan za vašeg psa?

Čip ili mikročip je maleni deo tehnologije veličine zrna pirinča koji se stavlja ispod kože psa, obično s leve strane vrata. Sadrži ime, adresu, broj telefona i eventualno imejl vlasnika psa. Ukoliko menjate adresu, telefon, sve podatke u bazi možete ažurirati. Svaka veterinarska ambulanta poseduje skener koji prelaskom preko čipa daje podatke o vlasniku i vakcinama koje je ljubimac primio. Jednostavnim prislanjanjem čitača uz kožu psa očitava se ID broj koji proveren u bazi podataka dovodi do pronalaženja vlasnika.

Ostaju li trajne posledice?

Kada nov mikročip stigne kod veterinara, on već poseduje jedinstven broj koji je u njega uneo proizvođač. Nije bolno, ne utiče na kretanje životinje i ne ostavlja ožiljak. Ne brinite, čipovanje psa predstavlja veoma brzu i jednostavnu proceduru koju vaš ljubimac neće ni osetiti, a jednom postavljen mikročip potrajaće do kraja života vašeg psa. Čip je smešten u kapsulu od specifične vrste stakla koje telo odlično podnosi, a pri umetanju je sterilan, tako da ne postoji mogućnost infekcije.

Šta donosi budućnost?

Jedna od ovih kompanija „Digital Angel“ navodi da njihov bio-termo mikročip koristi poseban element koji očitava i šalje temperaturu tela. Ova metoda bi u mnogim situacijama ubrzala i olakšala uobičajeno rektalno merenje temperature. „Digital Angel“ takođe radi na razvijanju mikročipova koji bi precizno očitavali i neke druge važne telesne parametre poput nivoa šećera, pulsa, količine kiseonika i krvnog pritiska.

S. Bošnjak, Pet Mondo

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading