BALKANSKI FENG ŠUI Jedna soba je ključ blagostanja, a prag kuće nosi posebnu simboliku
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Pravila uređenja kuće ne postoje striktno, niti se bukvalno treba pridržavati priručnika kada je u pitanju uređenje. Ali, moramo priznati da nam ponekad savet sa interneta ili prijateljski savet, metaforički rečeno, otvori oči i natera nas da vidimo šta ne bismo mogli sami.

Sa istoka na zapad došao je takozvani feng šui, koji predstavlja celokupnu umetnost uređenja stana, počev od poštovanja pravaca sveta, praćenja ukupne energije, do malih ukrasa. Danas mnogi parovi počinju život u novim stanovima, ali se mnogi odlučuju i na renoviranje.

Međutim, i stari Sloveni su imali svoja pravila o sreći. Zanimljivo je da vrlo često ignorišemo tradiciju i ono što dolazi od balkanskih naroda, a za rešenjima posežemo u dalekim kulturama i civilizacijama. Naime, duboko ispod praga ulaznih vrata, po verovanju starih Slovena, nalaze se duše predaka.

Zato ona kaže da se mlada unosi preko praga – da ne bi uznemirila duhove predaka. S tim u vezi, govorimo i o energiji koja dolazi direktno sa vrata, a koju feng šui kultura smatra zaista važnom. Uvek treba izbegavati trošenje energije i truditi se da energija cirkuliše u kući. Ne treba gubiti iz vida da energija, tek što pobegne kroz prozor, ispire se odatle i nailazi. Pa, vodite računa o broju i položaju vrata i prozora.

Ključ dobrobiti - spavaća soba

Na centralnom Balkanu postoji poznata kuća nalik štali koja se zove vajat. Svojevremeno je Vajat služio mladom bračnom paru da se izoluje i tamo započne svoj novi život i porodicu. Zanimljivo je da je ova spavaća soba korišćena i za prvu bračnu noć, a još zanimljivije je da nema prozora. Biće dobro iskorišćena energija.

Kada je glas iz prošlosti umešao svoje prste u moderan dizajn enterijera i arhitekturu, došlo se do zaključka da iznad garaže, iznad kuhinje, a posebno pored ulaznih vrata, nikako ne smete postavljati spavaću sobu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading