MOŽETE LI ODGOVORITI NA PRVU Ako je lubenica povrće, šta je onda maslina
Foto: Pixbay

Još od detinjstva voće povezujemo sa slatkim, sočnim voćem, dok je zeleno povrće kod dece često nezadovoljno. Blitva, kelj, karfiol, spanać... Zar baš to povrće moramo da jedemo?

Međutim, pošto ukusnu lubenicu niko ne svrstava u povrće, ne postavljamo pitanje gde je paradajz ili maslina u toj podeli. Maslina, latinski Olea europaea, je zimzelena biljka iz porodice Oleaceae, veoma poznata i cenjena u našem podneblju.

Maslina je uljarica, kao i suncokret, soja, orah, badem, susam, kokos... U stvari, to je podela zasnovana na botaničkim i gastronomskim definicijama. Plod je zrelo voće u cvetnim biljkama uključujući jestivo voće drvenastih biljaka. Ako se voće definiše kao voće, maslina ima plod, pa bi spadala u kategoriju voća. U ovom slučaju maslinari su voćari.
Dakle, maslina je voće, a lubenica povrće. 

Ima neke logike. I donekle zadovoljava čovekovu potrebu da sve klasifikuje, kategoriše i sortira u neke posebne fioke. Ali, u stvari, to uopšte nema značaja za samu maslinu i maslinovo ulje. Maslina razvija nepravilno, kvrgavo i razgranato stablo.

Listovi masline su kožasti i ovalni. Kada cveta, maslina razvija bele cvetove u grozdovima. Plod je tamnozelene do crne boje i bogat uljem. Ulje se koristi u hrani kao dodatak jelima, za prženje, začinjavanje jelima itd. Zbog svojih lekovitih svojstava od davnina je poznato kao tečno zlato. U svakom slučaju, maslinovo ulje (latinski naziv: oleum olivae) je uvek dobrodošlo na svakom kuhinjskom stolu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading