dečak
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Muhamet Halil Jazar (14) živi sa porodicom na visoravni Akdag, nadomak turskog grada Elazig. On svakodnevno čuva koze, ali ne odustaje od školovanja zbog čega ne ispušta knjigu iz ruku.

Poslednjih dana, turski mediji naširoko pišu o vrednom tinejdžeru koji je osvojio 494 boda na prijemnom ispitu za srednju školu, i postigao drugi najbolji rezultat u državi.

Muhamet zimi pomaže ocu u mesari, a leti obavlja ulogu pastira na nadmorskoj visini od 2.500 metara. Ali, momak ne čuva samo koze, već se bavi i proizvodnjom sira, a sve vreme uči i priprema se za dalje školovanje.

Sada je postigao sjajan uspeh, a samo jedna greška ga je udaljila od najboljeg rezultata na prijemnom ispitu u Turskoj! On želi da nastavi školovanje i bude podjednako uspešan i na fakultetu. Najveća želja mu je da postane hirurg, prenosi Milliyet.

“Život na brdu je težak. Ipak, radimo ovaj posao i uživamo u njemu. Imamo krave i koze. Tajna mog uspeha je moja porodica. Uz to, nemam telefon i ne gledam televiziju. I učitelji su brinuli o meni, a posebno jer su nabavljali knjige koje su mi trebale”, kazao je Muhamet.

 

 

Tinejdžer objašnjava kako je uspeo da radi i uči za prijemni ispit:

“Kada izveden koze da pasu, sakrijem se negde u hlad i čitam knjige. Uveče muzemo krave, posle toga opet čitam, pa na spavanje. Aplicirao sam u osam srednjih škola, a nalaze se u Istanbulu, Elazigu i Ankari”.

Njegov otac Lucel ističe koliko je ponosan:

“Živimo u ograničenim uslovima i prihodima. Muhamet je nekada radio moj posao, a nekada kao pastir. U ovakvoj situaciji, školovanje je stekao u planinama”.

Koliko je momak bio uporan i fokusiran na učenje ilustruje priča direktora tamošnje škole Adila Ildrima.

“Kada je uzeo tablet u ruke nije hteo da se igra. Drugi jesu, ali on je odatle tražio knjige. Čak nam je davao ideje koje štivo treba da nabavimo. Inače, mnogo voli visoravan i životinje. Možda je još jedna tajna njegovog uspeha čist vazduh i hrana koju dobija”, kazao je direktor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading