Shutterstock
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Selo Sao Paulo de Piratininga osnovali su jezuitski misionari Manuel da Nobrega i Hoze de Ančieta 25. januara 1554. godine, te osnovali katoličku misiju u blizini. Svrha je bila pokrštavanje lokalnog stanovništva.

Istorija

U 17. veku javljaju se u ovom području bandeirantesi, tj. istraživači koji su istraživali nova područja, te lovili Indijance i tražili zlato i dijamante. Oni se smatraju zaslužnim za teritorijalno proširenje Brazila, te za otkrivanje mnogih rudnika plemenitih metala i dragog kamenja. Otkriće zlata u području Minas Geraisa privuklo je pažnju španske krune prema Sao Paulu, koji je 1711. godine postao grad. Kad se zlato iscrplo krajem 18. veka, počinje trgovina šećerom koja se širila iz unutrašnjosti provincije kroz grad prema luci u Santosu.

Sticanjem nezavisnosti Brazila, Sao Paulo je dobio naslov carskog grada (Imperial Cidade). U manastiru sv. Franje osnovana je pravna škola (preteča današnjeg pravnog fakulteta u Sao Paulu), koja je prva akademska institucija u Brazilu. Škola je osnovana zbog sve veće potrebe za pravnicima i političarima koji su dotad išli na školovanje u Evropu. Akademska funkcija grada privukla je brojne nove studente i profesore u grad. Od sredine do kraja 18. veka traje razdoblje useljavanja velikog broja imigranata, većinom Italijana, koji su uglavnom radili na plantažama kafe. U ovo vreme počinje da se stvara i prva industrija.

Sredinom 19. veka grad počinje brzo da se razvija zahvaljujući železnici koja je povezivala unutrašnjost države Sao Paulo s lukom u Santosu.

U ovom razdoblju, finansijsko središte grada pomera se iz istorijskog središta grada više ka zapadu. Industrijskim razvojem grada u 20. veku povećava se gradsko urbano područje, te se na mestima starih poseda javljaju stambene četvrti. Zbog situacije u industriji za vreme Drugog svetskog rata, koja je uzrokovana krizom industrije kafe i zabranama u međunarodnoj trgovini, događa se veliki rast poreza, koji ostaju visoki i do današnjih dana.

Danas je zbog velikog industrijskog razvoja u ostalim delovima Brazila, Sao Paulo napustio svoju industrijsku ulogu, te se okrenuo trgovini, tehnologiji i uslugama, u čemu se smatra najvažnijom metropolom u Latinskoj Americi.

Geografija

Sao Paulo nalazi se na platou koji je deo Sera do mar (portugalski za „planinski lanac mora”), koji je opet deo šireg područja Brazilskih visoravni (Planalto Brasileiro) s prosečnom nadmorskom visinom od 800 m, te s udaljenošću od 70 km do Atlantskog okeana. Grad s okeanom povezuju dva auto-puta koji prevaljuju planinski lanac. Urbanizovanom području Sao Paula dominira brežuljkasti teren, a severno na Sera da Kantareira nadmorska se visina povećava, te se ovde mogu videti ostaci atlantske prašume. Područje grada je vrlo tektonski stabilno, te ovde nikad nisu zabeležene veće seizmičke aktivnosti.

Ekonomija

Sao Paulo je jedan od najvažnijih finansijskih središta u Latinskoj Americi. U gradu se nalaze sedišta velikog broja nemačkih preduzeća, te je ovo grad s najvećim brojem nemačkih kompanija izvan Nemačke. Ukupni BDP u Sao Paulu je bio oko 260 milijardi dolara 2021. godine. U gradu se održava veliki broj sajmova i ostalih privrednih manifestacija, koji privlače razne posetitelje iz Brazila i inostranstva.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading