Balkon vam je okrenut ka jugu: Napravite šarenu oazu od biljaka koje "vole sunce"
Foto: privatna arhiva

U ovom članku donosimo raznolik raspon biljaka koje vole sunce i koje uspijevaju na balkonima dok u vaš dom ulijevaju ljepotu i mir.

Pelargonije

Pelargonije su izvrsno cvijeće za balkone na suncu, a poznate su po svom zadivljujućem cvatu i sposobnosti da uspijevaju na sunčanim prostorima. Ove svestrane biljke dostupne su u raznim bojama, od živih crvenih do nježno ružičastih i elegantnih bijelih. Pelargonije zahteva minimalno održavanje i daju obilje cveta tokom leta, što je odličan izbor za balkonske vrtove.

Petunije

Sa svojim cvjetovima u obliku trube i živim nijansama petunije su popularan izbor za sunčane balkone. Ove vesele jednogodišnje biljke dolaze u nizu boju, uključujući ljubičastu, ružičastu, crvenu i bijelu. Petunije su biljke koje nije potrebno održavati i bujaju na direktnoj sunčevoj svetlosti, stvarajući raskoš cvjetova koji će uneti radost u vaš dom.

Hibiskus

Hibiskus je jedna od biljaka koje je najlakše uzgajati na balkonu. Biljke hibiskusa možete uzgajati u teglama, a ne zahtevaju puno brige i pažnje. Naravno, potrebno ih je redovno zalijevati jer lagana suhoća tla može dovesti do otpadanja pupova, čak i prije nego što procvjetaju. Jednom kad to svladate, biljka će vam cvjetati svaki dan. Predivni cvjetovi hibiskusa obično su narančaste, žute, crvene, ružičaste boje ili višebojni. Takođe, hibiskus može djelovati i ljekovito, a više o tome možete pročitati u članku "Čaj od hibiskusa – dobrobiti i recepti, ljekovitost i uzgoj".

Begonija

Begonije uvijek izgleda lijepo ljeti kada njihov cvat najbolje uspijeva, a takođe ih je lako njegovati uz redovno zalijevanje (ali ne previše vode). Ova biljka za terasu i balkone sinonim je za dugo ljetno uživanje u pravoj raskoši cvjetanja. Najpopularnije begonije su bijele, narančaste, žute, crvene, boje lososa ili čak dvobojne.

Neven

Neven je klasičan izbor za sunčane balkone zbog svoje sposobnosti da izdrži vrućinu i uspeva na punom suncu. Sa svojim jarko žutim i narančastim cvjetovima neven daje vedar i živahan dodir svakom vanjskom prostoru. Poznato je da ova izdržljiva jednogodišnja biljka odbija određene štetočine, što je funkcionalnim dodatkom vašeg balkona. Neven, kao i hibiskus, može delovati lekovito u obliku masti, macerata ili čaja. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading