GAJI SUVO ZLATO Dušan napravio farmu, kakve nema u Srbiji
Foto: Alo/Alo/Aleksandar Đorđević

U brdovitom delu šumadijskog sela Brzan, idealnom za uzgoj divljači, na površini od 10 hektara, Dušan Kostić  oformio je farmu jelena lopatara, jednu od retkih farmi u Srbiji.

Zasad ima 40 grla, što znači da je tek na početku planiranog razvojnog puta. U krdu je i jedan beli jelen, koji je ovogodišnja prinova, izuzetno je redak i skuplji je od ostalih.

Sasvim neobična farma ovog domaćina prostire se na preko deset hektara zemlje i samo na njoj možete videti retke primerke belih jelena, srne i jelena lopatare. Dušan je uspeo da ispuni sve zakone i uredbe, kako bi se bavio ovom vrstom posla, a to je uzgoj divljači.

Ovaj strastveni lovac zaljubio se u jelene lopatare u Austriji, gde je 20 godina bio na privremenom radu, a živeo je u okruženju u kojem ima farmi jelena lopatara, koji su ga fascinirali. Lovio ih je s kolegama lovcima u Karađorđevu, a poželeo je da ih ima i na svom, za ove životinje idealnom terenu.

Inače, sadašnje krdo potiče od sedam jelena koje je ovaj Šumadinac kupio 2015. godine u Crnoj Gori, podno Lovćena. Ne razmnožavaju se brzo. Košuta 230 dana posle parenja, koje je najčešće u oktobru, na svet donese jedno mladunče.

Planira da oformim matično jato od 100 do 150 grla. Ali s obzirom na to da je tek na početku, ovaj posao još ne može da mi se isplati. Zasad je to samo odraz ljubavi prema ovim gracioznim životinjama.

"Prava je retkost imati jednog takvog belog jelena, ali nadam se da će ih uskoro biti i više. Čekam iz Češke da pristigne jedan primerak ženke, pa ću samim tim i umnožiti stado. Oni su na ceni, ali ja ih ne gajim zbog novca već iz hobija. Lovci znaju vrednost ove životnje, i ako je ona što se kaže u zlatu, njena cena je ide do 2.500 evra. To znači da je rog teži više od 3,5 kilograma i da ima raskošnu lopatu. Belom jelenu je potrebno oko pet godina da dostigne te karakteristike, kaže Dušan.

Postoji mogućnost prodaje priplodnih grla, organizacija lova, za šta Kostić ima sve uslove, Neophodna je samo dozvola za lov, koju izdaje Lovački savez Srbije. I meso je izvanredno. Ali kod nas ne postoji klanica registrovana za preradu divljači.

O lopatarima brinu supruga i on. Hrane ima na pomenutih 10 hektara, ali je neophodno da za zimu pripremi seno i oko 10 do 15 prikolica kukuruza, koji jeleni jedu sa klipa.

On ima četvoricu sinova koji žive i rade u Nemačkoj, dobro zarađuju, tako da je teško da očekuje da neko nastavi ovaj posao. Ali kasnije, možda. Jer ništa ne može da zameni uživanje na brežuljcima iznad Velike Morave. A tri kuće ih čekaju.

U dvorištu jedne od svojih kuća Dušan Kostić ima i lovački dom. Dok nam je to pričao mislili smo da je to u stvari dom lovačkog društva, ali nije tako. To je deo dvorišta koji je on izdvojio za uživanje s kolegama lovcima, da ga žena ne grdi što prlja kuću.

Rogovi jelena lopatara su kao lopate, zbog čega su ove životinje i dobile to ime. Kad se završi sezona parenja, rogovi otpadaju. Stariji mužjaci ostaju bez njih već početkom marta, a nove dobijaju u junu, dok mlađe životinje ove ukrase na glavi gube u maju, a novi im izrastaju u avgustu.

Odrastao jelen je dug 140 do 160 centimetara, visina u ramenima je 85 do 95 centimetara, a težina od 60 do 100 kilograma. Ženke, košute su niže i lakše.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Razum

01.04.2023 19:18

Haha velika ljubav a lovac ubija ih zbog rogova.