SPREMA SE INVAZIJA?! NLO izazvao paniku u Americi, pucaju na sve što leti
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Različite teorije se šire internetom nakon što je još jedan "neidentifikovani objekat" oboren sa neba po naređenju američkog predsednika Džoa Bajdena.

Američki borbeni avion je u nedelju oborio objekat iznad jezera Huron, koji se graniči sa provincijama Ontario i Mičigen, što je četvrto takvo obaranje u periodu od devet dana.

Obaranja su delimično posledica "pojačane uzbune" nakon što se špijunski balon iz Kine ušao u vazdušni prostor SAD krajem januara, rekao je general Glen Van Herk, komandant Severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) i Severne komande SAD.

Taj balon je prošao kroz osetljive vojne lokacije pre nego što je oboren 4. februara. Peking je saopštio da je to bio civilni meteorološki balon.

Nakon toga, američki borbeni avioni su u subotu oborili objekat iznad Jukona na severozapadu Kanade i u petak kod severne obale Aljaske. Van Herk je rekao da ne može sa preciznošću da kaže koji su to objekti.

Američki magazin Njuzvik razmotrio je neke od teorija o neidentifikovanim letećim objektima koji su oboreni prošle nedelje.

Kineska špijunaža

Pentagon je saopštio da je balon oboren 4. februara bio deo većeg sistema nadzora koji je bio operativan već nekoliko godina.

Senator Čak Šumer rekao je za ABC njuz da zvaničnici veruju da su objekti oboreni u petak i subotu takođe bili baloni. Iako nije rekao da li su u pitanju Kinezi, Šumer je rekao da Peking koristi "posadu balona" koja je "verovatno letela širom sveta".

Njujork tajms je 2022. objavio da je nekoliko incidenata koji uključuju neidentifikovane leteće objekate tokom protekle decenije zvanično pripisano kineskoj špijunaži. Kina želi da sazna više o tome kako Amerika obučava svoje vojne pilote, rekli su za memdije američki zvaničnici. 

Smeće u vazduhu

Drugo objašnjenje je da su objekti jednostavno smeće u vazduhu. U izveštaju koji je Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe objavila 2022. godine navodi se da je od 510 izveštaja o neidentifikovanim letećim objektima, koje je analizirala, 26 okarakterisano kao sistemi bespilotnih letelica; 163 su bili baloni ili "objekti slični balonima", dok je za šest utvrđeno da su "smeće" kao što su ptice ili ostaci iz vazduha poput plastičnih kesa.

Invazija vanzemaljaca

Društvenim medijima kruže teorije da bi neidentifikovani objekti mogli biti vanzemaljske prirode. Međutim, kongresmen Džim Hajms iz Konektikata, demokrata iz Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, osvrnuo se na ove tvrdnje tokom intervjua za NBC njuz.

"Odjednom, imamo masovne spekulacije o invazijama vanzemaljaca i dodatnoj kineskoj ili ruskoj akciji. U nedostatku informacija, strah vodi ljude u potencijalno destruktivne oblasti. Tako da se nadam da će administracija uskoro imati mnogo više informacija", rekao je Hajms.

Vlada SAD u izveštaj o NLO-ima iz 2022. nije ocenila viđenja takvih objekata kao vanzemaljsku pojavu, ali takvu opciju nikada nisu eksplicitno isključili.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading