KNJIŽEVNI KONKURS Nagrađena priča Mirjane Hniličke, penzionerke iz Beograda
Schutterstock
 
KNJIŽEVNI KONKURS Nagrađena priča Mirjane Hniličke, penzionerke iz Beograda

Lična arhiva

 

 

Rešavam ih kako stignem i kad stignem, ali... greška. Pronađoh divnu, magičnu stvar -  namještaj mora biti raspoređen po feng šui nauci i sve ima da procveta.

Tu si, znači... sad ćeš ti videti, ima sreća da kuca, slomiće vrata.

Udubih se u tu nauku i krenuh sa sređivanjem života.

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI.

Znači, prvo kuhinja. Mora biti u centru stana, a meni tu neki glupi hodnik, veza sa sobama ... E nećeš ti meni kvariti život, kuhinja u hodnik. Tu se malo zapetljah, jer ima nekih pet elemenata, a oni mnogi zakeraju. Ne može voda pored vatre, te belo pored crnog, te boje ovakve, onakve, te jug i sever, kao da je građanski rat u Americi. Ako hoćeš biti vitka... tu stadoh, ne sretoh nekog tko želi biti debeo. Jang boja vatre, ne sme uz feng boja vode, izbegavati jake, blede i ostale boje... Hm... šporet osta bez gasa i struje, mašina za pranje suđa bez vode, a frižider kao u vicu, vrata okrenuta zidu. Važno je da je zdravlje tu...

LJUBAV I SEKS

To je bilo lako, u kupatilo treba staviti cveće, najmanje pet saksija, raznih veličina, poređati kao kaskade. Moje kupatilo dva puta metar i po oduševilo se seksi izgledom. Ovaj feng ne vodi ljubav pod baldahinima u spavaćoj sobi, a meni kada malena, ali ako treba, i bojler ću zajahati za sreću.

Novac

Ko želi novac, a ko ga ne želi, mora ga držati uz prozore ili ulazna vrata, da komotno cirkulše. Meni ne samo da cirkuliše, nego pokušava i piruete izvoditi, ali stavila sam novčanik na vrata, da ulazi u kuću, a ne izlazi... Kupovaću na karticu, ne piše gdje je treba držati, moja večito skakuće po automatu za isplatu.

OGLEDALO JE VAŠ ODRAZ

E to nisam znala, mislila sam da je ogledalo odraz komšija, ili možda nekog Marsovca. Što više vas, na svim mjestima. Iako imam u svakoj sobi narcisoidno mnogo ogledala, znači nije dosta, pa povadih ogledala iz torbi, pudrijera, i fioka, i sve to na zid. Dobro je što sam skinula slike, pa bilo mesta. Sad sve pomalo liči na cirkusku sobu ogledala, ali tako treba… valjda.

Sve sam sredila, ali neke stvari nisam mogla. Komšija sprat iznad mene, nije pristao da u njegovoj sobi imam WC školjku, valjda se boji da ću stalno da zvonim.

Nisu mi dali građevinsku dozvolu za balkon istočno od dnevne sobe, a južno od najomiljenije stolice, jer nikako nisam mogla da izračunam gdje je to. Nije lak taj feng šui.

 

Alo! i Dereta poklanjaju

Autora objavljenog teksta nagrađujemo knjigom „Morbis mundi“ Sonje Ražnatović u izdanju „Derete“. Roman nevelikog obima i jednostavne kompozicije, u kojem se spajaju tri narativna glasa: dva iz ljudskog i jedan iz biljnog sveta. Rekapitulaciju bračnog života, ispunjenog svađama, nadmetanjima i negativnim emocijama, koja predstavlja aktuelni tok svesti supružnika, prekida muškarčevo suočavanje s bolešću, te radikalan preobražaj bračnih odnosa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading