IZAŠLA LISTA NARODA SA NAJVIŠOM INTELIGENCIJOM Smorićete se kad vidite na kom su mestu Srbi, a tek kako stojimo u okruženju
Foto: Shutterstock

Volimo i da se hvalimo kako smo neviđeno pametni i ako malo bolje razmislite, shvatićete da vam se niko nikad u životu nije požalio da je glup. Možda kukamo zbog viška kilograma, krivog nosa, manjka para, ali nikad zbog manjka inteligencije.

A kako zapravo stoje stvari kada je reč o narodima – ko je najpametniji i kako tu "stoje" Srbi?

Koeficijenat inteligencije (IQ) je mera ljudske inteligencije, a mi vam predstavljamo listu zemalja sa najvišim IQ-om, na kojoj se Srbija nalazi na 59. mestu.

IQ rezultati obično odražavaju kvalitet obrazovanja i resurse koji su dostupni ljudima u njihovom lokalnom geografskom regionu. Područja sveta sa nižim IQ rezultatima su obično siromašnija i manje razvijena, posebno u oblasti obrazovanja, u poređenju sa zemljama sa višim IQ rezultatima.Prema studiji istraživača Ričarda Lina i Dejvida Bekera sa Instituta u Alsteru iz 2019. godine, najviši prosečni IQ rezultati na svetu pripadaju Japancima, a iza njih su građani Tajvana i Singapura.

Lista 10 najboljih se pojavljuje ispod, a kompletna rangiranja se pojavljuju u tabeli dalje na ovoj stranici.

Srbija se nalazi na 59. mestu sa prosečnim IQ-om 89,6, dok je Slovenija na 23. mestu sa 98,6, a Hrvatska na 37. mestu sa prosečnim IQ-om od 95,75.

Grčka je takođe iznad nas na 55. mestu sa 90,77, dok je Bugarska odmah iznad sa 90,99. Bosna i Hercegovina je ispod nas na 66. mestu sa 88,54, a Crna Gora je na 82. mestu 85,78.

Komentari (1)

Loading
Mina

01.12.2022 21:08

A sto bi se smorili. Ponasamo se onako kako se ponasaju nepametni ljudi. Okrenite se oko sebe i bice vam sve jasno. Bacamo djubre svuda, zavidni, svadjivi, nevaspitani. Naravno svoju zemlju pa i takav svoj narod volim najvise na svetu. Volela bih da se to promeni, nadam se u buduce generacije.