DA LI STE ČULI ZA EKO VEŠ MAŠINU? ČUDO TEHNOLOGIJE! Ne treba vam ni struja!
Balkan Trip

 

Danas je gotovo nezamislivo živeti bez nje, te zaboravljamo koliko možemo bez raznoraznih naprava i sprava. To je rešio i da vam dokaže Boško Kozarski, poznati Kulturista Balkan Trip televizije. On je otišao u Martin Brod da vidi jedno pravo čudo – eko veš mašinu koja fascinira ne samo turiste, već i brojne inženjere celog sveta.

Ovakvih mašina je u ovom kraju nekad bilo jako mnogo, a danas je kod Boškovog domaćina Dragana sačuvana jedina preostala.

„Nije zapisano ko je i kada napravio prvu, ali po priči naših starih ona ima oko 250 godina,“ ispričao je domaćin.

Kroz njegovo domaćinstvo protiče jedan krak reke Une čija snaga pokreće bubanj ekološke veš mašine. Pritisak je toliko jak, da nije potreban ni detrdžent. Dragan kaže da se stvari u njoj ne ostavljaju duže od pola sata kako ih Unina silina ne bi oštetila.

„Kao što vidiš, oko nje nema veštačkih elemenata. Sve je prirodno. Trava, voda, sedra,“ objasnio je Dragan dok je Bošku pokazivao ovaj čudesni mehanizam.

Boška je interesovalo šta je sedra jer je, kako kaže, puno puta u okolini čuo taj izraz. Dušan mu je ispričao da je to kamen koji je blago Martin Broda. On se desetinama godina stvara u reci Uni i sada je zaštićen od vađenja.

Kulturista je želeo i sam da se uveri u efikasnost ove mašine, te je poneo duks kako bi eksperiment bio potpun. On i domaćin u ubacili duks u mašinu, a onda se desilo nešto što je Boška malo zabrinulo.

Duks je pod pritiskom vode nestao na nekoliko trenutaka, ali ga je ubrzo video i dobio čistog nazad.

DA LI STE ČULI ZA EKO VEŠ MAŠINU? ČUDO TEHNOLOGIJE! Ne treba vam ni struja!

Balkan Trip

 

„Izgleda šašavo, ali izgleda i da funkcioniše! Miriše kao da ima omekšivač“, oduševljen je bio Boško!

Kako izgleda ovo neverovatno čudo prirode pogledajte OVDE.

Ovo je samo jedno od čudesa koje Balkan krije i koja možete da otkrijete na televiziji Balkan Trip, kao i Telekomovoj mreži kablovskih kanala.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading