ZA MALO NOVCA SPREMITE SE ZA ZIMU Evo kako održavati stan toplim bez grejanja
Foto: Shutterstock/Ilustracija A.V.

Ušteda energije je top tema u poslednjih nekoliko meseci. Svakodnevno se u čuti saveti stručnjaka kako da što više uštedite i ovu zimu dočekate u prijatnoj temperaturi unutar svoja četiri zida.

Najvažnija stvar toplog doma je efikasno održavanje zagrejanog vazduha u domaćinstvu. Za to je važno dobro zatvaranje prozora i vrata. Ali kako saznati jesu li prozori i vrata zaista nepropusni? Potrošački centar daje brz i jednostavan savet kako proveriti toplotnu izolaciju. Sve što treba da uradite je da stavite list papira između okvira i zatvorenog prozora.

“Ako papir ne može da se izvuče, prozor je dovoljno nepropusan”, kažu u savetovalištu za potrošače, prenosi Fenix magazin.

Ali šta uraditi ako se ispostavi da prozori propuštaju? Prema pisanju BMWK-a, možete sebi pomoći elastičnom brtvenom trakom za malo novca. Druga mogućnost: brtveni profili i četkaste brtve za donje ivice vrata kako bi prostorije bile tople i kako bi se sprečio izlazak toplote u hodnik ili napolje.

Savezno ministarstvo Nemačke takođe ima spreman još jedan savet: mogućnosti brtvljenja već su dostupne u većini domaćinstava: zatvaranje roletna tokom hladnih noći bolje održava toplotu u domu i štedi energiju. A kako se stan prilikom provetravanja ne bi previše rashladio, provetravajte ga efikasno. To uključuje: provetravanje celog otvorenog prozora umesto ostavljanja na kip.

Nakon što je u stanu postignuta određena temperatura , možete se pobrinuti da vam boravak u prostorijama bude prijatan. Ne morate se nužno oslanjati na električno ili gasno grejanje, ali možete biti kreativni: zaostala toplota iz rerne, na primer, može malo doprineti toplom stanu.

Sveće takođe mogu pomoći da se dovede sobna temperaturu na prijatni nivo. Ipak, ne preporučuje se ni previše sveća koje povećavaju koncentraciju čađi u vazduhu. Potrošači bi stoga tu trebalo da budu oprezni.

I za kraj, savet koji zapravo to ne bi trebalo da bude: obucite se toplo. Ako veče provodite sedeći na kauči, ogrnite se debelim džemperom i udobnim pokrivačem, a u stanu možete izdržati i ako je koji stepen hladnije. Ne samo da topla odeća pomaže u stvaranju dobre atmosfere, nego i tepisi igraju svoju ulogu, pišu mediji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading