Otkriven pravi vremeplov kraj Kraljeva
Balkan Trip

Taj zadatak uspešno i originalno ispunjava Željko Košanin koji je podigao svojevrsni muzej Krstovgrad u mestu Progorelica kraj Kraljeva. Ovo prelepo mesto posetio je Dragiša Jestrotić, autor i voditelj emisije „Putovanje bez granica“ koju možete pratiti na televiziji Balkan Trip.

„Uopšte nije slučajno zašto je baš ovde podignut Krstovgrad. Ovo je bila granica odakle je krenula da se razvija Raška. Sve što ćete videti ovde ima neprocenljivu vrednost“, rekao je Dragiša dok je dolazio do Krstovgrada.

Željkova kolekcija umetnina sadrži pet hiljada predmeta i samim tim je jedna od najvećih kolekcija umetnina na Balkanu. Ovi drevni predmeti pričaju priču o nastanku srpske države, vraćajući nas u davna vremena u kojima se ispisivala važna istorija Srba.

„Kao da ste prošetali srpskim dvorovima u srednjem veku“, opisao je Dragiša svoj osećaj dok je šetao kroz muzej.

I, zaista, ovo je jedan pravi vremeplov u kome možete videti svaki detalj dvorskog života i uopšte srednjovekovnog života u Srbiji. Autentični nameštaj, predmeti, filigranske bravure i detalji doprinose specifičnoj atmosferi. U Krstovgradu možete sesti za trpezu postavljenu originalnim posuđem iz tog doba. Na sve strane su relikti koji šapuću o prošlosti toliko da gotovo zaboravite da ste u dvadesetprvom veku i da očekujete da će uskoro početi neki viteški turnir ili da će po vas doći princ na belom konju. Prava bajka između kamenih zidova ušuškanih u toplinu šume.

Otkriven pravi vremeplov kraj Kraljeva

Balkan Trip

 

Smešten u netaknutoj prirodi, Krstovgrad odiše posebom energijom.

„Velika obaveza prema otadžbini. Odavde puca vidik u beskraj. Ovde se čuju blagozvučna zvona eparhije Žiče. Ovde je energija uzajamne ljubavi biljaka i životinja izgradila čudesne stvari,“ opisao je Željko Košanin, čuvar srpske baštine i kreator Krstovgrada.

Dodao je i da je za sve presudna energija koje nekad nismo ni svesni, ali ona učini svoje. I jeste tako. Energija jeste nešto što pokreće stvari, pogotovo ovako posebne i lepe.

Sad kad smo vas uveli u priču, preporučujemo vam da se uputite OVDE i iskusite kako to izgleda biti u vremeplovu.

A još mnogo dobre energije i dragulja nacionalne baštine čeka vas samo na Balkan Tripu i Telekomovoj mreži kablovskih kanala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading