BOLJE SPREČITI NO LEČITI Kako da razgovarate s učiteljem ako dete ima problem
Foto: Shutterstock

Svaki početak školske godine donosi nervozu i stres, posebno roditeljima čija deca kreću u prvi razred.

Za one čija su deca u starijim razredima sve kreće Jovo nanovo.

Da li vaše dete ima poteškoće s učenjem? Najbolji način kako da mu pomognete u tome jeste da uključite i njegovog učitelja ili učiteljicu, jer taj razgovor može biti dosta koristan.

Jasno je da kao roditelj želite sve najbolje svom detetu, kako u socijalnom tako i u emocionalnom smislu,ali da biste mu pomogli, treba da budete u dobrom kontaktu sa osobom koja ga podučava znanju.

Najviše vremena dete provede u školi, učitelj je najbolje upućen kakva mu je koncentracija i da li mu je potrebna pomoć.

Ovo su opšti saveti kako da razgovor sa učiteljem protekne najbolje moguće.

Zakažite sastanak

Zakažete razgovor sa učiteljem ili se raspitajte kad je dan otvorenih vrata.

Organizujte misli

Bilo da razgovarate preko telefona ili direktno, prvo isplanirajte po stavkama šta ćete reći. Da li dete ima poteškoća u učenju, maltretiraju ga drugari… Zabeležite sve što vas interesuje.

Efikasna komunikacija

Kada ispunite sve prethodne korake, trudite se da ih prenesete jasno, sažeto i efikasno. Navedite primere i slušajte pažljivo odgovore. Ključ dobre komunikacije je da ona bude dvosmerna.

Rešite problem

Ako ste ustanovili da postoji poteškoća ili problem, potrudite se da u najkraćem roku pronađete rešenje. Poradite sa detetom, a to treba da uradi i učitelj.Strpljenje će dati najbolje rezultate. Recimo, ako dete ima problem sa matematikom, ne očekujte da će za dva dana sve savladati i naučiti. Idite korak po korak.

 

Najčešći problemi i kako im pristupiti

 

Muke s učenjem

- To bi moglo da znači da bi vaše dete moglo biti ometeno nekim porodičnim problemom ili nedovoljno spava pa nije koncentrisano na času

- Pitajte učitelja šta on misli kakva je pomoć potrebna, da li u jednom ili više predmeta

- Otvoreno pričajte s detetom o problemu da biste mogli da mu pomognete i potrudite se da zajedno pronađete rešenje

- Proverite i domaće zadatke kako biste bili bolje upućeni

- Ako ne vidite boljitak, razmislite o dodatnom podučavanju

 

Nema koncentraciju

- Znak je da je dete zbog nečega uznemireno

- Pitajte učitelja da li dete ometa čas svakog dana i u kom trenutku da biste mogli da pronađete okidač. Na primer, ako se loše ponaša pred čas fizičkog, može da znači da je dete uplašeno da će ga drugari ismevati u sportu

- Kada otkrijete problem, recite detetu da su i drugi loši u nekim stvarimai ohrabrite dete da iznese svoje najbolje veštine

- Ako je dete previše živahno, pronađite način da utroši energiju - predložite mu da se prijavi da briše tablu ili da radi čučnjeve na odmoru

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading