ŽELITE DA KUPITE SVOJA PRVA KOLA Ovo je top 5 polovnih automobila za početnike, do 2000 evra
Shuterstoock

Nakon položenog vozačkog ispita većina mladih vozača želi da ima sopstveni prevoz, koji će im olakšati kretanje, ali i da naučeno u auto školi prenese na vožnju. Kada se bira prvi automobil treba obratiti pažnju na njegove karakteristike, kao i stanje, kako bi mladim vozačima bilo što lakše da se naviknu na svoje vozilo.

Mali broj automobila u Srbiji potpada pod mlađu generaciju, a mladi vozači često nakon uzimanja probne vozačke dozvole prvo isprobaju stariji automobil svojih roditelja ili rođaka. Zbog bezbednosti, bolje bi bilo da mladom vozaču priuštite mlađe, sigurnije vozilo, a ukoliko imate stariji automobil, koji više nije siguran, obratite se firmi koja otkupljuje automobile na kilo.


Šta posmatrati prilikom kupovine automobila?


Prilikom kupovine prvog automobila bitno je obratiti pažnju na odnos cene i kvaliteta, jer je kupovina automobila jedan od najvećih troškova. Pored finansijskog spektra, koji je većini kupaca najbitniji, trudite se da auto bude kompaktnih dimenzija, što znači da bi bilo bolje odabrati manji, gradski auto.

Mladim vozačima je u većini slučajeva teško da se iz prvog puta adekvatno parkiraju, pogotovo ukoliko je gužva u gradu, pa će im manji automobil u velikoj meri rešiti taj problem. Takođe, kada sednete u auto isprobajte volan, jer onaj koji se lakše okreće biće pristupačniji za upotrebu.

Jedan od najbitnijih zahteva je preglednost, pa gledajte da auto poseduje što veće retrovizore i da se vozač može lakše snaći, a sa druge strane C stub bi trebalo da bude što manji. Komande znaju da budu komplikovano posložene, ili da ih ima previše što može zbuniti početnike, kojima motorika još uvek nije jača strana.


Da li je bolji manuelni ili automatski menjač?


Prema mišljenju mnogih vozača automatski menjač je dosta lakši za korišćenje od manuelnog i posebno bi bio značajan za prve vozačke dane i proces navikavanja na prvi automobil. Sa druge strane, manuelni menjač je sve ređe u upotrebi, pa razmislite o dobrim karakteristikama automatskog, kao i zbog čega je sve više vozača oduševljeno njim.
Kako bismo vozačima početnicima olakšali dilemu oko toga koji automobil je najbolje izabrati, pripremili smo nekoliko njih koji su najlakši za vožnju, a istovremeno pouzdani i sigurni.

ŽELITE DA KUPITE SVOJA PRVA KOLA Ovo je top 5 polovnih automobila za početnike, do 2000 evra

Printscreen

 

1. Fiat Punto - odličan za  gradsku vožnju


Jedan od najboljih automobila za početnike je Fiat Punto, koji predstavlja odličan spoj povoljnog i kompaktnog automobila, kada je u pitanju gradska vožnja. Polovni Punto je mnogo bolji izbor od novog, a sa svojih 5 vrata može biti vrlo praktičan. Kada je reč o polovnom, obratite pažnju na stanje, kao i pređenu kilometražu, kako biste što manje ulagali u njega.

ŽELITE DA KUPITE SVOJA PRVA KOLA Ovo je top 5 polovnih automobila za početnike, do 2000 evra

Printscreen

 

2. Ford Focus - jedan od najtraženijih automobila


Focus se proizvodi od 1998. godine, a potražnja za njim ne prestaje sve do danas, o čemu svedoči titula najprodavanijeg vozila za 2000. Godinu. Pripada srednjoj, nižoj klasi, međutim prema mišljenju iskusnih vozača nije baš zasluženo toliko nisko kotiran. Ovaj automobil je uvek dobar izbor, jer se retko kvari i upravo zbog toga dobro prođe na tehničkom pregledu.

Zbog toga se baš ovaj automobil preporučuje mladim vozačima, a ukoliko vam budu potrebni delovi za njega lako ćete iz naći, zbog njegove zastupljenosti. Mnogo je isplatljiviji nego bilo koji drugi automobil iz njegove klase, mereno na duže staze, a kada ga vozite shvatate zašto je toliko rasprostranjen.

ŽELITE DA KUPITE SVOJA PRVA KOLA Ovo je top 5 polovnih automobila za početnike, do 2000 evra

Printscreen

 

 

3. Citroen C3 - odgovara ženskoj eleganciji


Ovaj automobil preporučuje se ženama, jer je odličan spoj elegancije i kvaliteta, dizajn mu je visokog kvaliteta, a potiče iz Francuske. On predstavlja pravog reprezenta pariske automobilske indutrije. Može se pronaći prilično povoljno, ali sigurnije je izabrati mlađi model, zbog sigurnosti, kao i mogućnosti kvara ukoliko poseduje veliku kilometražu.

Osmišljen je za gradsku vožnju, te se lako parkira i manjih je dimenzija što omogućava dobar manevar. Poseduje manuelni menjač i klimu, a iako smo u eri automatskog menjača Citroen predstavlja jedan od najlakših automobila za vožnju, kada je u pitanju stari model menjanja brzina.
ŽELITE DA KUPITE SVOJA PRVA KOLA Ovo je top 5 polovnih automobila za početnike, do 2000 evra

Printscreen

 

4. Peugeot 307 – pouzdan i modernog dizajna

307 je legendarni model čuvene francuske auto kompanije Pežo. Naslednik modela 306 čija je proizvodnja prestala 2002. godine, Pežo 307. Ovaj auto je veoma popularan zbog svoje pouzdanosti, pristupačnosti i modernog dizajna. Zamenio ga je 2007. godine,noviji, Pežo 308 ali je proizvodnja ovog modela trajala sve do 2014. godine. Broj vrata: 4/5, Menjač: Manuelni 5 brzina,
Snaga motora: 90KS, Tip goriva: Dizel.

ŽELITE DA KUPITE SVOJA PRVA KOLA Ovo je top 5 polovnih automobila za početnike, do 2000 evra

Printscreen

 

5. Reno Megan - prostran i udoban


Za početnike kojima je potreban malo veći, porodični auto najbolji je izbor Reno Megan. On je znatno veći od navedenih, ali manji u poređenju sa drugim porodičnim automobilima. Osmišljen je da bi bio prostran, ali i efikasan. Svaka generacija poseduje određene izmene, koje poboljšavaju performanse i udobnost.

Današnji, je znatno moderniji od prve generacije, koja se proizvodila 1995. godine, a možete ga kupiti u više varijanti, sa 5 ili sa 2 vrata, u zavisnosti za koju vam namenu treba. Svakako nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za njega, jer je funkcionalan, efikasan i poseduje moderan izgled.

Ovo su neki od automobila koji predstavljaju najbolji izbor kada je reč o polovnim automobilima, a svakako bi prilikom kupovine trebali da proverite pređenu kilomatražu. Ako imate dovoljno novčanih sredstava bolje kupite što noviji, sigurniji automobil, koji će vam svojom opremom pomoći u snalaženju u saobraćaju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading