ŠTA JE NAISPLATIVIJE ZA GREJANJE OVE ZIME Drva, struja ili pelet - Evo šta kaže računica
Alo

Najavljeno je da će struja poskupeti u septembru, cene kubika drva skaču iz dana u dan, a iako do početka grejne sezone ima još nekoliko meseci, građani Srbije uveliko su počeli da kupuju ogrev jer se plaše novog povećanja cena.

Na cenu grejanja ove zime najviše će uticati nedostatak radne snage i povećana tražnja ogreva na stovarištima širom zemlje. Cena jednog paketa od 1,8 kubika drva u Beogradu dostigla je cenu od čak 24.000 dinara, dok se cena peleta kreće od 370 do 420 evra po toni.

Ukoliko uzmemo u obzir da je za jednu šestomesečnu grejnu sezonu domaćinstvu potrebno oko 10 tona peleta, potrošači će morati za ogrev da iskeširaju oko 4.000 evra.

Uzimajući u obzir nove cene i procenu prosečne potrošnje ovog ogrevnog materijala, troškovi za jednu grejnu sezonu za prostoriju od 60 kvadrata iznosili bi oko šest metara drva, što bi na kraju iznosilo oko 60.000 dinara. Treba napomenuti da u cenu nije uračunat prevoz, kao ni usluga sečenja.

Prema računici Agencije za energetiku, za grejanje celokupnog stambenog prostora od 60 kvadrata, pri temperaturi od 20 stepeni, 16 sati dnevno, tokom 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna energija od oko 9.000 kWh, odnosno 150 kWh/m2, što predstavlja prosečnu potrošnju tokom zime. Prema ovoj računici i prosečnoj ceni kilovat-sata, za šestomesečnu sezonu građani koji se greju na struju moraće da izdvoje 73.000 dinara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading