Sigurno ste se bar jednom zapitali: Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?
Foto: Shutterstock

 Iako bi mnogi pomislili da bi zbog ovoga ženama trebalo da bude toplije, greše. Kada je telo naviknuto da mu bude toplo, zbog viška temperature, hladan vazduh je toplom telu još hladniji.

Temperatura tela je još viša ako žena koristi antibebi pilule jer su u pitanju hormonske pilule, a hormoni utiču na temperaturu tela iako mi to ne primećujemo.

Žene imaju manje mišićne mase od muškaraca pa čak i kada imaju identičnu kilažu. Mišići stvaraju više toplote od telesne masti i tako doprinose dobrom funkcionisanju metabolizma.

Takođe, razlika u hormonskom statusu doprinosi tome da muškarci i žene imaju različite temperature tela.

Ženski estrogen i progesteron doprinose temperaturi tela i kože. Estrogen širi krvne sudove na rukama i nogama i zbog toga se veći deo toplote kod žena zapravo troši. Progesteron može da izazove sužavanje krvnih sudova na koži, što znači da će manje krvi teći u neka područja u telu kako bi unutrašnji organi bili topliji i to je zapravo objašnjenje zašto je ženama hladnije nego muškarcima.

Hormonski status kod žena se menja u toku meseca u zavisnosti od ciklusa. Upravo su hormoni krivci za to zašto su ženama šake, stopala i uši konstatno hladnije za tri stepena od ostatka tela.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading