NAOČARI SE LEPE ZA LICE, MASTILO SMRZAVA U OLOVKAMA... Evo kako izgleda život u najhladnijem selu na svetu Ojmjakon u Rusiji, na minus 70 stepeni
EPA

Mnogi od nas odmah se stresu na samu pomisao “grozne” zimske hladnoće naročito kada treba dođe zima ili kada traje. Verujemo da ćete posle ovog teksta još više se stresti od zime jer je ovo priča o selu Oymyakon u Rusiji preciznije u Sibiru….

Selo se nalazi na 750 metara nadmorske visine što znači da dan može da traje samo 3 sata u decembru i čak 21 sat leti.

U malom selu Ojmiajkona u Sibiru prosečna januarska temperatura je minus 50 stepeni Celzijusa, dok je najniža ikada zabeležena temperatura u ovom selu kao i u celoj severnoj hemisferi planete Zemlje iznosila neverovatnih minus 71 stepen Celzijusa.

Selo Oymyakon ima oko 500 stanovnika, a samo selo je nastalo  između 1920-ih i 1930-ih godina, jer tada u to vreme su se tu zaustavljali goniči sobova. Dok su vlasti  nekadašnjeg Sovjetskog saveza, kada su rešavali problem nomadske populacije, a i lakše kontrole nad njima, izgradili im selo Ojmjakon.

U selu Ojmajkonu većina meštana se greje na ugalj i drva, a hrane se najviše mesom sobova i konja, dok ih osnovnim potrepštinama snabdijeva jedna trgovina. Većinom se u ovom selu bave uzgajanjem irvasa i ribolovom ispod leda. Meštani ne pate od neuhranjenosti, a to sve zahvaljujući mleku sobova koje je bogato proteinima.

Kolika je to hladnoća u pitanju vidi se iz nekih primera, tako ako se desi da nestane struje na samo par sati, cevi u zgradama se smrzavaju i pucaju. Takođe, neke od muka koje prate meštane ovog sela su baterije koje se prazne, naočare koje se smrzavaju i lepe za lice, zamrznuto mastilo u olovkama, nemogućnost korišćenja mobilh telefona.

Meštani automobile ostavljaju da brekću po čitav dan jer strahuju da zbog debelog minusa neće moći da ih upale kad im zatrebaju. Zvuči bizarno ali  sharane su za stanovnike Ojmajkona pravu muka! Jer je led koji pokriva zemlju je toliko debeo da je potrebno tri dana da se iskopa samo jedna rupa u koju bi se pokojnik sahranio.

Meštani sela Oymyakona su navikli na ekstremno niske temperature  jedino kada temepratura padne ispod minus 52 stepena Celzijusa onda zatvaraju školu. Dok primer koliko su izdržljivi na ekstremno niske temperature govori i činjenica da tokom zime kosite čak i poljski WC i dodaju da im to ne predstavlja nikakv problem.

Dok leti temperature idu između 20 i 25 stepeni celzijusa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading