PITALI SU NIKOLU PAŠIĆA ŠTA JE TO POLITIKA? Njegov odgovor je i danas poučan, a u isto vreme i smešan
Printscreen

Dvostruki gradonačelnik Beograda, jedan od tvoraca Vidovdanskog ustava, dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Radikalne stranke -  Nikola Pašić.

Političku karijeru otpočeo je 1878. godine kao narodni poslanik, izabran u Zaječaru. U ideološkom smislu, prošao je kroz nekoliko faza: u mladosti je bio socijalista i revolucionar, u zrelim godinama borac za parlamentarnu demokratiju, dok je u kasnim godinama postao konzervativac.

Godine 1881. kad je zvanično osnovana Radikalna stranka, Pašić je bio prvi predsednik Glavnog odbora. Po izbijanju Timočke bune napušta zemlju, a decembra 1883. je u odsustvu osuđen je na smrt. Posle abdikacije kralja Milana 1889. godine, bio je amnestiran, vratio se u zemlju i ponovo preuzeo vođstvo Radikalne stranke.

PITALI SU NIKOLU PAŠIĆA ŠTA JE TO POLITIKA? Njegov odgovor je i danas poučan, a u isto vreme i smešan

Printscreen

 

 

Bio je tvorac brojih neobičnih definicija i glavni lik mnogih anegdota tog perioda.

Jednom prilikom, novinari su mu postavili pitanje šta je za njega politika? Njegov odgovor i danas se prepričava.

– Znaš šta je politika? To ti je kada treba neka slamka da se digne, a ono zapne cela Narodna skupština kao da je neki balvan. A kada ima neki balvan da se digne, onda, znaš, ostanemo Laza Paču i ja da svršimo posao… – odgovorio je slavni radikal.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading