Egipat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Danas je naša pažnja usmerena na najnoviji pokušaj otkrivanja istinske drevne priče o naprednoj civilizaciji koja nam je ostavila velika čuda iznad i ispod peska na platou Gize.

Drevni izgubljeni grad otkriven u Egiptu

EGIPAT KRIJE VELIKU TAJNU: Neki egiptolozi žmure i ne žele da otkriju još dva svetska čuda koja leže zakopana duboko u pesku!

Foto: Wikipedia

 

U mnogim novinama 1935. godine objavljeno je otkriće izgubljenog grada u Egiptu, uključujući ovaj izveštaj u Sundai Ekpressu 7. jula 1935.

Najraniji izveštaji o "tajnom gradu" pojavili su se u Vorld Press-u prve nedelje marta 1935. Mnogo više ih je otkriveno u julu te godine, a Sundai Ekpress je objavio članak Edvarda Armitagea, koji se upravo vratio iz Egipta u Engleska, gde je bio svedok iskopavanja drevne egipatske metropole za koju se smatra da postoji 4.000 godina.

Nakon toga nastala je tišina, kao da je svaki živi egiptolog izgubio interesovanje za ovu fantastičnu podzemnu metropolu. Tokom narednih godina, svi njegovi članci su se fokusirali na grobnice. Iznenađujuće je da je u jednom trenutku potpuno masovno zanemareno tako masovno otkriće čitave podzemne metropole koje datira od najmanje 4.000 godina.

Negiranje prethodnih nalaza

EGIPAT KRIJE VELIKU TAJNU: Neki egiptolozi žmure i ne žele da otkriju još dva svetska čuda koja leže zakopana duboko u pesku!

Foto: Youtube/Printscreen

 

Bilo je to pre oko osamdeset godina, a danas se suočavamo sa sličnim "zidom od granitnih blokova", u liku bivšeg državnog ministra za antička pitanja Zahija Havasa, koji je ovu funkciju obavljao do egipatske revolucije 2011. godine, koja je srušila Hosnija Mubaraka - i takođe je okončao Havasovu kontroverznu vladavinu kao vrhovnog poglavara svih starina u Egiptu.

Međutim, on zadržava svoju moć - i to nije malo. Mnogo je napisano o egipatskom "Indiani Džouns " (Zahi Havass), koji se jedan trenutak nasmeši, a sledeći postane zelen od besa kada bude ispitivan za određene stvari. Ovaj aspekt njegove ličnosti široko je zabeležen u knjizi "Razbijanje ogledala neba" Roberta Bauvala i Ahmeda Osmana.

Međutim, takav stav ne objašnjava zašto je Zahi Havass javno rekao da ispod Sfinge nema ničega, ni tunela, ni jedne komore, uprkos nekoliko njegovih fotografija kako ulazi u niže jame glave Sfinge i još jednu u zadnjem delu tela lava. Da li treba da zanemarimo ono što smo videli nekoliko puta ranije i prihvatimo takva poricanja bez pitanja?

Izjave su u suprotnosti sa fotografskim dokazima

EGIPAT KRIJE VELIKU TAJNU: Neki egiptolozi žmure i ne žele da otkriju još dva svetska čuda koja leže zakopana duboko u pesku!

Foto: Youtube/Printscreen

 

Čini se da je ignorisao pitanja u vezi sa podzemnim tunelima ispod platoa Gize i komorama ispod Sfinge, tvrdeći da je bilo nemoguće istražiti dublje, jer su sobe bile ili zapečaćene ili napunjene vodom. To bi moglo biti tačno, ali na jednoj od slika koja se spušta niz Sfing možemo videti da je tlo izuzetno suvo.

Znamo da se Havas sišao stepenicama sa zadnjeg ulaza Sfinge, u duboku odaju, a zatim dole do donje komore u kojoj se nalazio vrlo veliki sarkofag ispunjen vodom; svi ovi događaji se vide u dokumentarnom filmu koji je snimio "Fok". Teško je zamisliti kako bi mogao naknadno opovrgnuti ono što je rekao i uradio.

Rupa u glavi Sfinge

EGIPAT KRIJE VELIKU TAJNU: Neki egiptolozi žmure i ne žele da otkriju još dva svetska čuda koja leže zakopana duboko u pesku!

Foto: Wikipedia

 

Vivant Denon napravio je skicu Sfinge 1798. godine, iako je nije savršeno uradio. Sigurno je znao da je na vrhu glave bila rupa jer je skicirao lik momka koji je izvučen odatle.

Crtež teško da je dokaz, ali snimak iz vazdha sfinge snimljen iz balona sa toplim vazduhom dvadesetih godina prošlog veka otkrio je da takav otvor postoji na vrhu njegove glave.

EGIPAT KRIJE VELIKU TAJNU: Neki egiptolozi žmure i ne žele da otkriju još dva svetska čuda koja leže zakopana duboko u pesku!

Wikimedia

 

Nova studija sada ističe da je telo Sfinge isklesano od prirodnog kamena kada je bila česta jaka kiša i to nas vraća u isto vreme kada su Robert Bauval i Robert Schoch izračunali izgradnju piramida "Orionskog pojasa", odnosno oko 10.450 pne.

Još jedna sfinga

Egipat

Foto: Shutterstock

 

Kompleks u Gizi crta se od 1665. godine, a neki crteži prikazuju dve glave kako "vire" iz peska, a jedna ima ženski lik.

EGIPAT KRIJE VELIKU TAJNU: Neki egiptolozi žmure i ne žele da otkriju još dva svetska čuda koja leže zakopana duboko u pesku!

Foto: Wikipedia

 

Drevni egipatski običaj je bio da se dva lava, poznata kao Akerv, uvrste ispred njihovih vrata za nebesku zaštitu, što će nas odvesti pravo do misteriozne gomile u blizini sfinge, koju je Gerri Cannon identifikovao i izmerio. Da li je moguće da se u ovoj humci nalazi zakopano telo druge sfinge?

Moglo bi se pomisliti da bi taj misteriozni, veliki, pokriveni oblik tako blizu sfinge egipatske vlasti dočekale s velikim oduševljenjem, ali Havass i Mark Lehner nisu želeli da ga otkriju ili obrate pažnju, prema jednom izvoru .

Gerri je kontaktirao nekoga iz poznatog instituta u Kairu ko je imao opremu koja je mogla otkriti predmete ispod peska. Ova osoba je tražila dozvolu od Vrhovnog saveta za starine da istraži nasip, ali nije odgovor nije dobila nikada. Očigledno, nikome drugom nije bilo dozvoljeno da istražuje određeno područje humke gde verujemo da bi mogla da se otkrije Druga sfinga. Nema sumnje da su imali razlog za ovo!

Zašto poricanje?

Zašto bi ta dva egiptologa bila toliko zabrinuta zbog mogućnosti da otkriju nešto što je vekovima bilo izgubljeno? Da li je moguće da ne žele da otkriju šta se nalazi u toj humci? Nelogično je suprotstavljati se bilo kojoj vrsti sonde ili čak jednostavnom snimku iz vazduha, što može dovesti do otkrića još jednog velikog svetskog čuda, koje privlači još hiljade turista u Egipat.

Oni čak ne priznaju da su pregledali misterioznu humku, a da jesu, bili bi prvi koji bi to priznali. Čini se da Zahi Havass ima agendu, koja je da održi konvencionalni pogled na drevnu egipatsku istoriju (da ne dozvoli da bilo šta naruši put konvencionalne istorije), bez obzira na to koliko novih otkrića protivreči onome što se sada smatra istinom.

Gerri Kanon je ranije nagovestio vremenski raspon za izgradnju tri velike piramide, kao i Sfingu, koja je mnogo hiljada godina starija nego što većina nas pretpostavlja. Takođe je identifikovao neotkrivenu humku na platou Gize, gde je najverovatnije sakrivena još jedna sfinga, na osnovu drevnih dokumenata i podataka koje je izneo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Stojan

25.07.2021 07:33

Zahije Havas se ponasao kao da je sve sto ima od starog Egipta njegova licna svojina. To je svetsko vlasnistvo koje je rasturano od strane Engleza a verovatno i od Francuza i ostalih ali zastititi je jedna stvar a ne dozvoljavati pristup je druga.

To Je Egipatsko

25.07.2021 14:48

@Stojan - Uvijek je bilo pljackasa grobova, samo su se razlicito zvali, danas se zovu arheolozi (ako sam potrefio ime).