TAJNE HIPERBOREJE: Da li su naučnici već otkrili misterioznu artičku civilizaciju?
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Da li je Severni pol uvek bio pokriven ledom? Kada su se ovde pojavili prvi ljudi? Da bi odgovorili na ova pitanja, naučnici već duži niz godina traže tragove najstarije civilizacije - Hiperboreje na mestu modernog Arktika.

Hiperborea, ili Arctida, drevni je kontinent koji je postojao pre nekoliko hiljada godina na mestu današnjeg Arktika i u kojem je živela severna civilizacija. Sam naziv „Hiperborea“, koji se prvi put sreo u drevnim izvorima, može se sa starogrčkog prevesti kao „iza severnog vetra“. Naučnici veruju da su u prošlosti arktička ostrva bila okružena kopnom, a ne beskrajnim ledenim poljima.

TAJNE HIPERBOREJE: Da li su naučnici već otkrili misterioznu artičku civilizaciju?

Foto: Wikipedia

 

Na ovoj mapi iz 1570. Hiperborea je prikazana kao arktički kontinent i opisana kao „Terra Septemtrionalis Incognita“ (Nepoznata severna zemlja).

Prema delima drevnih hronika, na Arktiku je vladala povoljna i umerena klima, okean je bio bez leda, a stanovnici nepoznate zemlje mogli su da polete sa Severnog pola na Južni. Međutim, Hiperboreju je čekala ista sudbina kao i poznata Atlantida - bila je poplavljena. Postojanje severnog kontinenta opisuju mnoge starogrčke legende. Na njegovo mesto ukazuju i stare gravure koje prikazuju ovo misteriozno kopneno područje na samom severu Zemlje.

Istraživači već dugo pokušavaju da pronađu dokaze o postojanju severnog kontinenta i misteriozne civilizacije. Veruje se da je čak i Mihail Lomonosov učestvovao u potrazi za Arktidom po naredbi carice Katarine II. Početkom 20. veka nekoliko sovjetskih i ruskih ekspedicija naletelo je na tragove Hiperborejaca - lavirint ploča, kamenih spomenika i rezbarija stena.

Ova otkrića potvrdila su nagađanja o postojanju drevne civilizacije na Arktiku. U novije vreme naučnici iz Novosibirska uspeli su da potvrde postojanje drevnog severnog kontinenta, i to ne jednog, već dva! Ovaj zaključak je napravljen na osnovu proučavanja drevnog geomagnetnog polja Zemlje i uopštavanja podataka prikupljenih tokom 20 godina ekspedicija na Arktik.

Tajanstvena arktička civilizacija

 

 

2015. godine, 29 kilometara južno od polarnog kruga, naučnici su otkrili tragove misteriozne civilizacije srednjovekovnog perioda. Uprkos činjenici da je nalaz pronađen u regionu Sibira, arheolozi su utvrdili da je ovaj narod bio u srodstvu sa Perzijom.

Ostaci su bili umotani u krzno (verovatno kože medveda ili vučjaka), brezinu koru i prekriveni bakarnim predmetima. U uslovima permafrosta, tela u takvom "omotu" bukvalno su se mumificirala, i stoga savršeno sačuvala do danas.

Ukupno na mestu srednjovekovnog nalazišta istraživači su pronašli 34 male grobnice i 11 tela. U početku se verovalo da su tamo sahranjeni samo muškarci i deca, ali u avgustu 2017. naučnici su otkrili da među mumijama postoji i telo koje je nekada pripadalo ženi. Naučnici su je nadimali Polarna princeza.

Istraživači veruju da je ova devojka pripadala visokoj klasi, jer je do sada jedina predstavnica lepšeg pola otkrivena tokom ovih iskopavanja. Rad sa artefaktima još uvek traje, a potraga za misterioznom zemljom i tragovima njenih stanovnika na samom severu planete traje do danas. Tako da je moguće da su pred nama još mnoga neverovatna otkrića.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading