Rumunski zamak vampira u kome se sada možete vakcinisati protiv Kovida!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Dvorac Bran danas je svetski poznat kao mesto gde se odvija izmišljena priča o vampiru grofu Drakuli - i gde je nekada živeo pravi model krvopija. Ali zamak je trenutno svima tabu tema iz sasvim drugog razloga: Ovde se trenutno možete vakcinisati protiv virusa korone. Alo.rs vam otkriva detalje iz dvorca.

Zamak koji je poznat daleko izvan granica zemlje, nadvija se visoko iznad malog grada Brašova u rumunskoj provinciji Transilvanija (Transilvanija). Od 1388. godine impresivno se uzdigao na steni iznad šumovitih padina, sa brojnim kulama. Mesto koje je postalo svetski poznato kroz horor bajku koja je odavno imala svoje mesto u istoriji književnosti. Jer, prema priči, ovde je živeo legendarni grof Drakula. Ali to nije razlog zašto ljudi trenutno svakodnevno obilaze zamak Bran. Dolaze jer ovde mogu da se vakcinišu protiv korona virusa.

Trenutno po dvorcu šetaju brojni lekari i medicinari koji žele da vakcinišu posetioce dvorca protiv virusa korone - bez prethodne najave. Kao dodatni podsticaj, besplatan je ulaz u dvorac i izložbe. Kampanja traje svakog vikenda u maju i ima ozbiljnu pozadinu: Vlada želi da poveća spremnost stanovnika za vakcinaciju. Jer je trenutno skoro polovina rumunske populacije prilično protivnik vakcinaciji protiv Kovida.

Pored toga, nada se da će više turista ponovo doći u Rumuniju - jer bi i oni  mogli da se vakcinišu. Građani EU bez simptoma korone mogu ući nakon što popune obrazac i, ako je potrebno, pokažu negativni test korone. Međutim, Savezno ministarstvo spoljnih poslova i dalje apeluje protiv putovanja u Rumuniju. Zemlja se i dalje smatra rizičnim područjem.

Rumunski zamak vampira u kome se sada možete vakcinisati protiv Kovida!

Foto: Shutterstock

 

Da li je Drakula zaista živeo u zamku Bran?

Prema zvaničnom veb mestu mesta , sada se smatra izvesnim da je irski autor Bram Stoker odabrao dvorac Bran, za radnju svoje legendarne horor priče o najpoznatijem vampiru. Shodno tome, "zamišljeni opis Drakulinog zamka pokazuje upadljivu sličnost sa zamkom Bran". Sam Stoker nikada nije bio u Rumuniji.

Verovatno je, međutim, autor svoj fiktivni lik u romanu zasnovao na potpuno stvarnom uzoru. Ovaj model i danas je povezan sa zamkom Bran: grof Vlad III, čiji je nadimak bio Drakuleja. Drakuleja jer su on (i njegov otac takođe) bili članovi Tevtonskog reda zmajeva. „Drač“ je sinonim za zmaj u rumunskom jeziku. Grof Vlad III. napao grad Brašov 1459. godine i proslavio se njegovom posebnom okrutnošću. Kako izveštava putopisni magazin " Atlas Obscura ", spaljena su mu polja i otrovana pijaća voda, a mnoge od njegovih žrtava obešene su kada su pogubljene da bi odvratile njegove neprijatelje. Ubrzo su ga s poštovanjem prozvali „Vlad Impaler“.

Rumunski zamak vampira u kome se sada možete vakcinisati protiv Kovida!

Foto: Shutterstock

 

Ova krvožednost obezbedila je grofu Tepesu mesto u istoriji, pa se do danas pretpostavlja da je on bio "pravi" grof Drakula. Njegova veza sa zamkom Bran, međutim, nije zagarantovana. Prema zvaničnom veb sajtu, nema dokaza da je osvojio zamak ili čak živeo u njemu. Naprotiv, ovde je verovatno čak bio i zatvoren 1462. godine nakon što ga je zarobila vojska tadašnjeg mađarskog kralja Matijasa Korvina.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading