paradajz
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je jednostavan i ukusan recept koji bi trebalo da se nađe među zimskim pripremama. Zimi ne koristim svež paradajz, ali letnji paradajz spremam bez konzervansa – i tokom zime uživamo u njegovom punom ukusu.

Paradajz čuvajte netaknut do godinu dana i bićete zadovoljni rezultatom. Može se koristiti za doručak, salate ili kao dodatak jelima – ukus je fantastičan.

Sastojci za pripremu sušenog paradajza:

5 kg mesnatih paradajza

1 glavica belog luka

So po ukusu

Timijan ili ruzmarin

Maslinovo ulje: 30 ml po tegli

Paradajz možete čuvati u tegli u frižideru do godinu dana. Sušeni paradajz može stajati i do dve godine na hladnom mestu, zaštićen od sunca.

Recept za salatu od sušenog paradajza:

100 g sušenog paradajza

50 g krupno seckanih oraha

2-3 čena belog luka

65 ml maslinovog ulja

1 kašičica timijana

½ kašičice paprike

So po ukusu

2 kašike sirupa od nara

Priprema:

Sušeni paradajz potopite u jako vruću vodu 15 minuta i ocedite, ili prokuvajte 5 minuta dok ne omekša.

Naseckajte paradajz na male komadiće.

Dodajte sitno seckani beli luk, orah, timijan, čili papričicu, so, sirup od nara i maslinovo ulje.

Sve dobro promešajte i uživajte u ukusu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading