OVO JE 10 NAJBOLJIH RESTORANA NA SVETU Nude ukuse kojih nema na drugim mestima i nezaboravni doživljaj, a njihovi kuvari su svetske zvezde
50 najboljih restorana sveta je prestižna globalna lista koja godišnje rangira najbolje restorane na svetu na osnovu mišljenja uglednih gastronomskih stručnjaka
1. MAIDO LIMA, PERU
Na prvom mestu je restoran iz Lime iz Perua. To je jedno je od najvažnijih i najprestižnijih mesta svetske gastronomije, poznato po odličnoj fuziji japanske i peruanske kuhinje, poznatoj kao nikei.
Glavni kuvar Kumura, čiji su preci imigrirali iz Japana u Peru krajem 19. veka, vešto kombinuje precizne japanske tehnike sa bogatim i raznovrsnim ukusima peruanske prirode i kulture. Njegov degustacioni meni sastoji se od nekoliko jela koja iznenađuju inovativnim kombinacijama sastojaka kao što su lignje sa amazonskim začinima, morski puževi u ljutim sosovima i sporo kuvana jela poput kratkih rebara koja se pripremaju danima.
Maido koristi lokalne sastojke iz različitih regiona Perua - od Anda do Amazona do priobalnih područja - osiguravajući autentičnost i svežinu ukusa.
Ambijent restorana je sofisticiran, ali istovremeno topao i udoban, sa velikom pažnjom posvećenom svakom detalju. Večera u Maidu nije samo obrok, već kompleksno i emotivno putovanje kroz bogatu kulturu i prirodu Perua, ispričano kroz neverovatne ukuse.
2. ASADOR EĆEBARI, ŠPANIJA
Smešten u srcu baskijskog sela Akspe, jedan je od najcenjenijih restorana na svetu, poznat po majstorskoj obradi hrane na otvorenoj vatri. Kuvar Bitor Arginzoniz, samouki majstor roštilja, razvija sopstvene tehnike i alate za preciznu kontrolu vatre, koristeći drva poput hrasta, vinove loze i pomorandže kako bi obogatio svaki sastojak jedinstvenim dimljenim ukusom.
Njegova strast prema vatri potiče iz detinjstva, kada je odrastao u kući bez struje, gde su se obroci pripremali na tradicionalnoj vatri.
Restoran nudi degustacioni meni od 280 evra, koji uključuje 14 jela, od kojih je svako pažljivo pripremljeno na roštilju. Među specijalitetima su domaći čorizo, sveži škampi iz Palamosa, morski jež, sir od bivoljeg mleka, ajkula, biftek od ramsteka i razni deserti, sve obogaćeno dimljenim notama.
Smešten u slikovitom okruženju baskijskog sela, restoran nudi intimnu atmosferu sa samo osam stolova.
3. KINTONIL U MEKSIKU
Jedan je od najuglednijih restorana u Latinskoj Americi zbog dubokog poštovanja meksičke tradicije i izuzetnog modernog pristupa. Kuvar Horhe Valjeho kreira meni koji slavi lokalne, sezonske i često neotkrivene sastojke iz meksičke flore i faune, naglašavajući održivost i povezanost sa prirodom.
Jela su bogata teksturama i slojevima ukusa, od svežih kukuruznih tortilja preko egzotičnih začina i bilja do lokalno proizvedene ribe i mesa. Poseban naglasak je stavljen na biljne sastojke, koji su u centru pažnje, ali uvek u ravnoteži sa ostalim elementima.
Ambijent restorana je elegantan, ali topao i prijatan, što dodatno doprinosi intimnom iskustvu. Usluga je profesionalna, ali neformalna, sa detaljnim poznavanjem svakog jela i njegovog porekla. Kvintonil je osvojio brojne nagrade i redovno se nalazi na listama najboljih restorana na svetu.
4. DIVERKSO U MADRIDU
Smatra se jednim od najradikalnijih i najinovativnijih restorana na svetu jer nudi gastronomsko iskustvo koje potpuno izmiče klasičnom okviru fine hrane.
Šef kuhinje Dabiz Munjoz, poznat po svom pank pristupu kuvanju, vodi restoran sa tri Mišelinove zvezdice kao kreativnu laboratoriju gde se kultura, tehnika i haos spajaju u fantastičnom putovanju kroz ukus, emocije i maštu.
Degustacioni meni ima oko 20 do 30 jela, a svako jelo je vizuelna i tehnička eksplozija - fuzija španskih, azijskih i bliskoistočnih uticaja. Ovde nećete naći uobičajene tanjire - hrana se služi na neobičnim poslužavnicima, u skulpturalnim oblicima, ponekad kao deo pozorišne predstave.
5. ALHEMIČAR U KOPENHAGENU
Smatra se jednim od najradikalnijih i najuzbuđujućih restorana na svetu jer nije samo mesto za jelo, već višečasovni, multisenzorni performans koji kombinuje gastronomiju, umetnost, nauku i društvenu poruku.
Kuvar Razmus Munk je kreirao koncept „holističke kuhinje“ u kojem večera traje oko šest sati i uključuje do 50 „utisaka“, tj. minijaturnih jela, performansa i doživljaja. Svaki gost prolazi kroz niz pažljivo dizajniranih prostorija, od laboratorija i sala sa multimedijalnim instalacijama do kupole sa projekcijama koje prate ritam posluženja.
Jela nisu samo ukusna, već i provokativna - na primer, kavijar serviran na jestivoj ruci, deserti u obliku dečjih igračaka kao komentar na dečje radove, ili riba u sosu koji imitira plastiku iz okeana, sa ciljem podizanja svesti o ekološkim problemima.
Sastojci su najvišeg mogućeg kvaliteta, priprema je tehnički savršena, a prezentacija je nadrealna.
6. GAGAN U BANGKOKU
Kuvar Gagan Anand je stvorio jedinstven koncept progresivne indijske kuhinje koja ruši stereotipe i pomera granice klasične finog obedovanja..
Umesto klasičnog menija, goste očekuje interaktivni meni u obliku emotikona, gde svako jelo simbolizuje ukus, raspoloženje ili iznenađenje. Jela su brojna, često preko dvadeset, i svako dolazi sa nekom neočekivanom komponentom - bilo da se jedu rukama, ližu sa tanjira ili jedu u potpunom mraku.
Ukusi su intenzivni, dinamični i duboko ukorenjeni u indijskoj tradiciji, ali tehnika i prezentacija su ravni najboljim restoranima na svetu.
Atmosfera u restoranu je neformalna, živahna i opuštena.
7. SEZAN U TOKIJU
Smešten u hotelu Four Seasons Marunouchi, restoran vodi kuvar Danijel Kalvert, britanski kuvar koji je karijeru gradio u najboljim svetskim kuhinjama kao što su Per Se u Njujorku i Epicure u Parizu.
Njegova filozofija zasniva se na čistim ukusima, tehnici i besprekornoj prezentaciji. Ono što izdvaja Sezan je suptilna fuzija klasične francuske gastronomije sa japanskim sastojcima, što rezultira prefinjenom, sezonski vođenom kuhinjom koja nikada ne deluje pretenciozno.
Jela su precizna, uravnotežena i bez viška elemenata - od čuvene hladne paštete od guščije džigerice sa belim vinom i jagodama, do savršeno pripremljenih ribljih fileta u sosu beurre blanc i hleba koji se svakodnevno peče u restoranskoj pekari.
Vinska karta je izuzetna, sa snažnim fokusom na šampanjce, posebno roze i blan de blan, a atmosfera restorana je prefinjena, ali ne i ukočena. Restoran ima dve Mišelinove zvezdice i visoko mesto na listi 50 najboljih restorana sveta.
8. TABLE U PARIZU
Jedno od svetskih priznanja je to što su bili #3 na listi 50 najboljih restorana sveta 2024. - tek drugo parisko mesto van tradicionalnih luksuznih okruga. Takođe, postoje dve Mišelinove zvezdice + Zelena zvezda za održivost.
Hrana je definisana prirodnim ukusima. Bez potrebe za dodavanjem soli - ukusi se postižu alternativama kao što su kapari, kavijar, botarga. Hvaljena čokoladna tartaleta sa kaparima i jesetrom na vrhu - kombinacija slatkog i slanog izaziva pravi vau efekat.
Takođe, madlene sa maslinovim uljem i toplo-hladni jastog; jela koja ostaju u sećanju.
Bruno Verjus, samouki kuvar i bivši kritičar, deluje kao kuvar-domaćin: ovde je otvorena kuhinja, ima mesta za šank, i postojidirektna interakcija sa gostima. Ambijent je prijateljski, poput pariskog salona - opušten, ali posvećen kulinarskoj izvrsnosti
9. KJOLE LIMA, PERU
Ovde je fokus na prirodnim ukusima. Svaki sastojak je pažljivo istražen, korišćen na način da otkrije sve svoje ukuse - bez previše manipulacije.
Mnogi tanjiri imaju žive boje i teksture - i svaki je mala umetnička instalacija, koja angažuje sva čula. Kjole je poseban po svojoj posvećenosti autohtonim biljkama: gomolji poput olluka, oke, kivčije, kušura i drugih čine inovativna jela poput pite od žutog i crvenog olluka sa kremom od oke i kanjihue.
Osvojili su 16. mesto na globalnoj rang listi 50 najboljih restorana sveta 2024. i 4. mesto među 50 najboljih restorana Latinske Amerike 2024.
Restoran nudi degustacione menije (7-9 jela), sa opcijama uparivanja pića - i alkoholnih i bezalkoholnih - često uključujući egzotične nektare. Enterijer je rustično-elegantan: otvorena kuhinja, prirodni materijali, jedinstveni keramički tanjiri i dizajn koji priča priču o Peruu.
10. DON HULIO, BUENOS AJRES
Svi komadi mesa, od goveda rase Aberdin Angus i Hereford, dolaze sa regenerativnih farmi, pažljivo su odabrani i zreli najmanje 21 dan - što daje neverovatnu sočnost i dubinu ukusa.
Na tanjiru ćete pronaći sve - od klasičnog ako luka do ramsteka, bifteka, morsilje i salšice, sve pripremljeno od strane iskusnih majstora parilje.
Pod vođstvom vlasnika-somelijera Pabla Rivere, kuća ima impresivnih 14.000+ etiketa i oko 50.000 flaša, od kojih su sve argentinske - izbor vina je vrhunski i dostupan čak i na čašu.
Najbolji restoran u Latinskoj Americi 2024. godine i među 10 najboljih na svetu.
Dobio je titulu najboljeg restorana sa odrescima na svetu (World's 101 Best Steak Restaurants), a Mišlenov vodič mu je dodelio i Mišlenovu zelenu zvezdu za održivost.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)